12 clasqueri_1440x961
Foto de grup amb els participants a la sortida davant del Castell de Clasquerí / C. Domene 
30/01/2023 Actualitat
Els pilars de ‘castrum kastellare’

Prop de 40 persones van visitar el Castell de Clasquerí en una nova proposta del CECV-AH ‘Un tomb per la història’

Cristina Domene

Un nou itinerari històric del cicle ‘Un tomb per la història’ va conduir una quarantena de persones per un passeig agradable, tot i que les temperatures vorejaven els 0 graus, fins al Castell de Clasquerí. Era la nova proposta cultural del Centre d’Estudis de Castellar per al matí de diumenge, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament, i a càrrec de l’historiador Llorenç Genescà. “La intenció d’aquesta sortida és descobrir la història i el patrimoni que representa el castell de Castellar, el castell de Clasquerí, perquè és un espai que, pel fet de ser privat, fa que molta gent no hagi vingut mai o que no el conegui”, va manifestar el divulgador. Des del segle X hi ha constància de l’existència d’un castell, al que avui és el terme municipal de Castellar del Vallès, que era un dels centres de control de la vida del territori. Aquest castell, a partir del segle XIII, passarà a mans de la família Clasquerí, i seguirà dins del patrimoni d’aquesta família fins avui en dia, malgrat que la família per transmissió ha anat canviant de cognom.  


En els darrers 25 anys, Castellar del Vallès ha tingut un augment de població notable i hi ha molta població que ni tan sols sap que Castellar té un castell. “Amb aquests itineraris també es busca que la gent entengui que hi ha un patrimoni interessant al nostre municipi i que té una història lligada a una història general, una història connectada amb coses que passen a nivell català o europeu i que, per tant, té la seva importància”, va sostenir Genescà. 


Durant l’itinerari, Genescà va parlar de personatges bigarrats però tots ells relacionats al llarg dels segles, d’una manera o altra, amb el castell, com Ermessenda de Carcassona, la família Oliver o fins i tot, el maqui Elio Ziglioli.


Els assistents van tenir l’oportunitat de visitar la capella de Santa Barberà, l’interior del castell, la torre i les diferents estances i conèixer algunes peculiaritats, com la doble escala que hi ha al pati o la pintura que encara es conserva de Pere Serafí, pintor català del Renaixement. La majoria de les persones ja hi havien participat en d’altres ‘Tomb per la història’, però en la proposta de diumenge es van inscriure’s curiosos d’altres poblacions, senyal que les activitats del Centre d’Estudis de Castellar- Arxiu d’Història s’estan consolidant i, fins i tot,  traspassant la frontera del nostre municipi. “El meu company és historiador i de tant en tant treballa alguna qüestió a l’arxiu de Castellar i es va assabentar. Crec que aquestes propostes són necessàries per aproximar la història i l’entorn al ciutadà i segurament ens ajuda a entendre moltes coses”, va opinar una de les participants, la sabadellenca Teresa Andújar. Núria Sánchez, de Cerdanyola, va afirmar que li havia agradat molt conèixer un entorn desconegut per a ella i “conèixer el castell amb l’explicació de l’historiador, que m’ha agradat molt”


El punt i final a la visita la va posar el concert del grup castellarenc Els Collons del Pare Rababa, amb un repertori que es va adequar molt a l’ambient, amb sons que recordaven a la música pròpia de l’Edat Mitjana. Els músics van incloure temes que formaran part del seu proper disc.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris