A7301424 1_1440x961
La passera de Can Juliana té una longitud de 17 metres Quim Pascual
19/02/2021 Actualitat
Passos integrats a la natura

Amb els nous passos de pedra, Castellar compta amb sis punts per on creuar a peu el riu Ripoll

Jordi Rius

L’Ajuntament ha completat una triple  actuació per garantir el pas dels vianants al llarg del camí del riu Ripoll cap a indrets d’interès i en la millora ambiental de l’entorn fluvial. Les passeres estan situades a l’altura del camí que porta a Castellar Vell, al costat del gorg del Fitó i a prop de la masia de Can Juliana. Les passeres s’han fet col·locant blocs de pedra d’escullera plana i utilitzant la mateixa tècnica que es va fer servir a Can Barba, el Boà i a la zona del Molí d’en Busquets.  Amb els nous passos de pedra estrenats recentment, són sis els punts on es pot creuar el riu al seu pas per Castellar del Vallès. Els models del camí de Castellar Vell, Can Juliana i el gorg del Fitó estan pensats per permetre el pas de vianants, mentre que els construïts anteriorment a Can Barba, el Boà i a la zona del Molí d’en Busquets també incorporen un gual per al pas de vehicles.


El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat,  Pepe González, ha explicat que l’objectiu d’aquestes actuacions  és “apropar Castellar al riu, que té un valor ecològic important” “en aquest mandat ja tocava fer-ho”. Per tant, “el primer que calia fer era garantir un camí que faci transitable tots els espais del riu amb una certa seguretat”, constata González. Així, per exemple, a la zona del Molí d’en Busquets “hi havia un blocs de formigó molt insegurs”  o a Castellar Vell hi havia una passera de fusta “que desapareixia amb les avingudes d’aigua”. El consistori va encarregar a l’empresa castellarenca Naturalea la millora de l’accés al camí de Castellar Vell i de l’entorn de la passera del Molí d’en Busquets per un import total de 47.000 euros.


El director tècnic de Naturalea, Albert Sorolla, ha explicat que al camí  d’accés a Castellar Vell  “hi havia unes escales que eren molt dretes i estaven fetes malbé” i la passera que hi havia “que és una palanca, se l’emportava el riu quan plovia, i com que pesava molt era molt complicat de recol·locar-la”. L’actuació que s’ha fet ha estat construir “un camí més amable i que pugui mantenir-se amb el temps i un pas de pedra per poder passar bé”.


La segona actuació es planteja després de treballar a la zona del Molí d’en Busquets, on s’ha construït la passera i el gual, i arran de l’erosió constant que es produeix tant al talús del marge dret del riu Ripoll com al marge esquerre del riu. Per això, “hem eliminat el tap que es formava amb canya i terra de les diferents avingudes d’aigua”. Per això, s’ha extret tota la canya americana  i s’han buidat els sediments, “perfilant els marges dels voltants perquè tinguin més qualitat”. També s’han retirat terres amb el propòsit d’ampliar la zona d’aiguamoll en uns 700 metres quadrats. En tot cas, ara queda pendent la darrera fase de restauració.


DUES PASSERES MÉS AL CAMÍ DEL RIU
D’altra banda, el projecte que s’està executant per arranjar el camí del riu Ripoll entre el pont de Turell i el pont de la carretera de Terrassa també ha incorporat la construcció de dues passeres de pedra que ja s’han enllestit. D’una banda, se n’ha construït una de 17 metres de longitud al camí proper a la masia de Can Juliana.


D’altra banda, s’ha habilitat una nova passera que permet connectar per primera vegada a peu la zona del gorg de Fitó amb el sector de Fontscalents. En aquest cas, la intervenció també ha inclòs la millora de tot l’entorn d’accés al gorg, que s’ha desbrossat, i descobrir, just en aquest punt, l’anomenada font del Pi.


La col·locació de les dues noves passeres ha anat a càrrec de l’UTE Font de la Riera, integrada per Naturalea Conservació SL i Tratamiento, Acondicionamiento de Laderas y Obras, SA, adjudicatària de la primera fase d’execució del projecte d’arranjament del camí del riu Ripoll, per un import de 225.000 euros. 


González  ha apuntat que la intenció de l’Ajuntament és des del punt del Turell fins a la frontera amb Sabadell “habilitar tot el camí,i tenim un pla especial que preveu ordenar l’horta, fer  un tractament dels elements patrimonials que queden al riu i arreglar camins interiors”. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat ha afegit que s’ha elaborat un projecte per presentar als fons europeus a través del Consorci del Ripoll. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris