La regidoria de Feminismes i Ràdio Castellar i L’ACTUAL van realitzar un pòdcast obert al públic al voltant del 8M amb cinc dones, líders dels seus sectors
En la història recent de les commemoracions del 8M, poques vegades s’havia pogut gaudir d’una taula tant potent com la que van reunir aquest divendres a la tarda a l’Ateneu la regidoria de Feminisme i Ràdio Castellar i L’ACTUAL al voltant de la gravació del pòdcast ‘Parlem les dones’. Els espectadors presents es van poder dur a casa un cabàs de vivències, dades, idees i propostes al voltant del feminisme i, al capdavall, de la igualtat.
La doctora en Enginyeria Industrial Núria Garrido va ser l’encarregada d’arrencar amb una intervenció que va obrir en canal un dels grans problemes que patim com a societat: “Per què, malgrat el prestigi que tenen les carreres tecnològiques, les noies no opten per estudiar-les?”. “No pot ser que la meitat de població estigui fora de motors com el disseny i la tecnologia”, va dir Garrido.
Un dels punts que va generar més debat va ser la qüestió de l’educació, segurament la clau de volta que pot ajudar acabar amb els biaixos de gènere que es promou des del patriarcat. Segons va expressar Pilar Pineda, catedràtica de la Facultat d’Educació de la UAB, cal treballar en l’àmbit de l’educació la capacitat crítica. “Els mitjans i les xarxes tenen un poder brutal que sobrepassa el que tenen la família o l’escola. Per tant, cal ajudar a interpretar el poder patriarcal”. En aquest sentit, va aportar una dada preocupant: segons estudis recents, mentre 1 de cada 4 dones joves manifesta haver patit alguna agressió sexual, la majoria de joves homes considera que no hi ha masclisme a la societat. Una contradicció més, com la reflectida per Quima Gurillo, responsable tècnica en recursos humans d’ID Logistics, important multinacional del Pla de la Bruguera, qui explicava que la seva multinacional amb més de 40 plataformes logístiques repartides per Espanya només tenen una directora dona, justament la seva cap, la de la seu de Castellar del Vallès. O el cas més sagnant explicat per la reconeguda escultora Montserrat Ribes quan va portar les seves escultures a una marca comercial i li van recomanar que canviés el nom amb el qual signava les seves obres i en comptes de Montserrat es posés un nom d’home perquè així se’n vendrien més. Testimonis com el de Quima Gurillo, o el de Montserrat Ribes mostren el camí a seguir en el món dels lideratges en terrenys on són els homes qui marquen el pas.
La conversa també va tractar la qüestió de les càrregues familiars, la conciliació i les cures, patrimoni normalment de les dones. Tal i com va relatar Ana Vera, doctora en Geografia de la UAB, quan va ser mare va decidir recollir la seva filla de l’escola cada dia, un fet que li comportava haver de perllongar la jornada laboral al vespre o els caps de setmana. Tot i això, també va admetre sentir-se “privilegiada” per l’entorn laboral generat a la seva facultat on es treballen bé les qüestions de gènere. Com va quedar palès durant la taula rodona, la major implicació de la dona en la vida domèstica i familiar té un fort component “educacional”. “No sé si els homes tenen en compte els conflictes que es generen entre la teva carrera personal i la conciliació familiar com ho tenim les dones”, va dir Núria Garrido.
En tot cas, la taula convocada per la regidoria de Feminisme i Ràdio Castellar mostrava l’excepcionalitat de comptar amb cinc dones líders en els seus sectors que han hagut de vèncer la temuda “síndrome de l’impostor”, el menyspreu de companys que es creuen més capacitats que elles pel sol fet de ser homes, paternalismes inopinats.
La complicitat de totes cinc va generar un clima de conversa àgil però a la vegada amb grans càrregues de fons que va saber conduir amb encert la periodista de Ràdio Castellar i L’ACTUAL i presentadora de l’Informatiu Migdia Cristina Domene.
Àngela Bailén i Núria Garrido durant la lectura del manifest institucional pel 8-M || Q. Pascual
Abans de la realització del pòdcast, la regidora de Feminismes, Àngela Bailén, ha donat la benvinguda als assistents i ha convidat una de les participants al debat, Núria Garrido, a llegir el manifest institucional en motiu del 8M que podeu llegir clicant en aquest enllaç
Podeu escoltar o descarregar-vos el contingut sencer del pòdcats 'Parlem les dones'