09 tertulia_617x412
Els participants del programa Ona TEB a Ràdio Castellar van dedicar una de les tertúlies a parlar de sexe i afectivitat / C. D. 
02/02/2019 Actualitat
Parlar de relacions sexuals sense tabús

En certs col·lectius, com el de les persones amb diversitat funcional, les relacions afectives poden esdevenir un tabú

Cristina Domene

L’afectivitat i el plaer sexual formen part de les necessitats humanes. Les relacions íntimes són presents en les nostres vides i poden contribuir a la nostra felicitat. En certs col·lectius, però, les relacions afectives poden esdevenir un tabú. És el cas de les persones amb diversitat funcional. “De vegades es creu, erròniament, que aquest col·lectiu no té necessitats sexuals. Si de manera ordinària ja hi ha certs tabús en aquest tema, quan hi ha una dificultat afegida el tema queda molt més tapat; cal donar-li visibilitat”, assegura Sergi Truyols, monitor ocupacional del TEB Vallès. Per al monitor, aquestes qüestions que s’haurien de tractar amb tota naturalitat, amb l’única especificitat d’adequar el llenguatge perquè pugui ser entenedor: “No conèixer una cosa pot provocar més dificultats. El fet de no parlar-ne o no dotar-los d’informació pot generar expectatives o pràctiques que després no siguin les adequades”, explica Truyols. Les persones amb discapacitat intel·lectual no estan exemptes de patir situacions indesitjades com abusos, relacions no consentides, transmissió de malalties sexuals o embarassos no desitjats. Per això és tan important la informació i per això és oportú un assessorament o guiatge: “És evident que són pràctiques sensibles i està bé que pugui haver-hi una conducció, assessorament o un acompanyament en aquests processos”.


Sense embuts
Alguns dels membres del TEB que participen en el programa Ona TEB a Ràdio Castellar van dedicar un dels programes a parlar de les relacions sexuals. Durant l’espai, els joves van comentar temes com la sexualitat i l’afectivitat, l’estimulació, la reproducció o els abusos. “De vegades ens costa parlar de sexe, perquè són coses molt íntimes, però molts de nosaltres tenim parella”. Cadascú dels participants entén i viu les relacions a la seva manera. “Jo estic començant ara amb un noi. Ens estem coneixent i ens agafem la mà. De moment, només ens fem petons”, ha compartit una de les noies. Un dels seus companys, també ha tingut parella. “És molt maco. De vegades sents papallonetes. Compartir coses amb la persona que t’agrada i a qui li agrades et fa feliç”.


Aquest grup està molt informat sobre les relacions sexuals i en parlen sense embuts: “Nosaltres parlem del tema i fem dinàmiques. Des del Centre d’Atenció Primària també ens han passat informació”, explica Truyols.


Hi ha conceptes que els tertulians tenen molt clars: “Les relacions han de ser consentides, l’altra persona ens ha de dir que sí que vol, perquè sinó és un abús, com el que va passar a Pamplona durant els Sanfermines amb La Manada”. També son conscients de la importància d’utilitzar mètodes de prevenció i anticonceptius. “Els preservatius eviten que podem agafar alguna malaltia i també un embaràs”, comenta un dels nois.


Una altra manera d’evitar embarassos no desitjats és la intervenció en dones coneguda com la lligadura de trompes. “Jo estic operada. Va ser una decisió que vam prendre amb la meva família. Vaig anar a quiròfan i em van anestesiar. Em van posar tres grapes al melic i una grapa als costats. Vaig estar només un dia ingressada, però després vaig haver de fer un mes de repòs”, ha detallat una de les joves.
Finalment, els participants van explicar que les relacions sexuals, a més de donar plaer, també serveixen per tenir fills. “Tot i que també es poden tenir fills d’altres maneres. Treuen  òvuls i espermatozoides i els fecunden en un laboratori”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris