07/10/2021 Actualitat
Omplir el Casal Catalunya de vida

L’equipament per a la gent gran ha iniciat el curs oferint una oferta formativa específica per a majors de 60 anys

Cristina Domene

Més del 22% de la població de Castellar del Vallès té més de 60 anys. Amb aquesta tendència progressiva a l’envelliment de la població, des de l’Ajuntament de Castellar i l’Associació de Jubilats i Pensionistes fa anys que s’aposta per oferir a aquesta franja de la població diferents serveis i activitats perquè puguin gaudir d’un envelliment actiu. Els dos pols principals de trobada i formació eren –fins l’esclat de la pandèmia el març del 2020– els dos Casals per a Gent Gran, ubicats a la plaça Major i al carrer Catalunya, però la Covid-19 va obligar a cancel·lar totes les activitats. Ara, després de 18 mesos tancats a aquest col·lectiu, el Casal Catalunya ha obert les portes per acollir els seus hostes habituals. El casal de la plaça Major encara haurà d’esperar uns mesos fins que estiguin enllestides les obres de remodelació de l’espai. Hi havia tantes ganes de retrobar-se i de tornar a l’activitat que molts dels tallers formatius que ofereixen tant l’Ajuntament com l’Associació de Jubilats i Pensionistes estan complets i, fins i tot, amb llista d’espera. “Aquesta setmana ja hem començat totes les activitats al Casal Catalunya i estem molt contents perquè la gent ha respost molt bé. Aquests primers dies són de molt moviment perquè hem de fer grups, ubicar tota la gent on li correspon seguint les mesures de sanitat. No ens ho pensàvem, tenir aquesta resposta tan bona”, assegura la presidenta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, Montse Da Silva. 


Tot i que l’equipament es va omplint de vida a poc a poc, encara falta un espai de trobada essencial: el bar. “De moment no podem obrir. La sala queda sense encís, perquè el bar és un lloc de trobada, de conversar, de jugar a cartes, a dòmino... esperem que d’aquí a poc es pugui reprendre l’activitat”, explica Da Silva. Des de la junta asseguren que no s’esperaven aquesta resposta: “La gent gran té moltes ganes de fer coses. El que sigui, però fer: pintar, ballar, informàtica... de tot. És un col·lectiu de persones que necessiten fer activitats i estaven tristos per no poder socialitzar. Això de passar pel carrer i dir adeu des de lluny era molt fred. En canvi aquí, al Casal Catalunya es relacionen, parlen, s’expliquen coses i la gent no se sent sola”, assegura Da Silva.

 

PARLEN LES USUÀRIES I ELS USUARIS

 

Usuàries i usuaris del Casal Catalunya

 

Agustí Munt
“Tenia moltes ganes de tornar a jugar al billar, que és el que m’agrada, és la meva passió. De fet, durant els mesos que el Casal Catalunya ha estat tancat a la gent gran, anava a Sabadell a jugar. Tothom està convidat a venir a jugar i a practicar. Volíem fer un campionat abans de la pandèmia. Esperem poder posar-lo en marxa aquest any.”

 

María Martínez
“Jo formo part de la coral i hi torno amb molta il·lusió a cantar. Anteriorment havia fet moltes activitats al Casal. Havia vingut a cantar, dibuixar, pintar, a ensenyar pintar i també havia estat secretària. Que obri el centre suposa tornar a la vida que teníem abans, fer la nostra rutina de sempre. Hem enyorat molt no trobant-se”.

 

Francesc Bañó

“Soc el professor de la classe d’informàtica. Aquest curs hem iniciat les classes amb un nivell bàsic, però ens anirem adaptant al ritme dels alumnes. Pensava que potser la gent tindria mandra o por a reprendre les activitats i veig que no. Tornem a la línia d’abans de la pandèmia, a gaudir, a passar-nos-ho bé.”

 

Vicenta Zarzoso
“Trobava a faltar moltíssim venir a la classe de puntes de coixí, amb la nostra professora Rosa, que és fabulosa. Retrobar-me amb totes les companyes em fa sentir molt a gust. De vegades preparem berenar. Fer puntes de coixí em relaxa, exercito les mans i la ment, i els mesos que no hem pogut fer classe compartida, he continuat fent puntes a casa.”

 

Miguel Medina

“He començat classes d’informàtica i de català. És la primera vegada. A banda d’aprendre, el més important és que et relaciones amb la gent. Fa un any que visc a Castellar, em vaig traslladar a conseqüència de la Covid-19, per tenir un lloc més ampli, i venir al casal és una manera de conèixer persones noves.” 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris