mireia grossmann_1440x961
Mireia Grossmann, fisioterapeuta especialitzada en el sòl pelvià, torna a venir a Castellar aquest dijous
27/05/2021 Actualitat
Mireia Grossmann: “El sòl pelvià és encara el gran desconegut”

Fisioterapeuta i autora del llibre ‘El sòl pelvià al descobert’, el 2 de juny oferirà dos tallers (15.30 h i 18 h) a la Sala d’Actes de El Mirador amb motiu del Dia de la Salut de les Dones

Rocío Gómez

· Què és el sòl pelvià?
És el conjunt de músculs i teixits que tanquen la pelvis per sota. Si parlem de manera popular, podríem dir que són els músculs i els teixits que tenim entre les cames. El món del sòl pelvià és el món entre les cames.

 

· L’hem descuidat?
Les dones tendim a relegar-nos, a ser les últimes de la fila en les nostres prioritats, però en aquest cas, encara més. El món del sòl pelvià és un món de silencis, de tabús, del qual no es parla, i en què la gent entén que són normals coses que no ho són. Per exemple: “Tinc pèrdues d’orina, però és normal perquè he tingut dos fills i tinc cinquanta anys”. Doncs no és normal. Hem normalitzat l’anormalitat, i és per això que n’hem de parlar. El sòl pelvià és encara el gran desconegut, no existeix si no tens problemes.

 

· Quins són els senyals d’alarma?
El sòl pelvià és territori de tres mons: urinari, ginecològic i sexual, i defecatori. Qualsevol problema relacionat amb aquestes tres coses, hi té relació el sòl pelvià. Incontinència urinària, gasos, dolor en les relacions sexuals... És un món molt ampli, però per això existeix la figura del fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià. Hi ha problemes que no són patologies mèdiques sinó de funcionament, i això és feina dels fisioterapeutes. Sempre hi ha temps per mètodes mèdics més contundents que potser impliquin el bisturí.

 

· Què ens recomanes per tenir-ne cura en el dia a dia?
Hi ha moltes eines de protecció quotidiana ben fàcils relacionades per exemple amb la manera de caminar o de seure. És important seure amb l’esquena recta i posicionar la pelvis amb la idea que la vagina, la vulva, s’acosti el màxim possible al contacte amb la cadira. Li dic la postura de “vagina ventosa”. Al meu canal de YouTube explico algunes pautes i exercicis. Un altre consell de salut del sòl pelvià és que li agrada l’aigua i odia el sabó. Recomano defugir tant com sigui possible el sabó, i netejar-lo amb aigua. Ens rentem molt i massa, i els teixits són molt delicats. El sabó altera els pHs moltíssim i pot produir picors, que s’inflami, i això és dolorós. La higiene és una qüestió molt cultural. Si sentim que ens hem de posar sabó, ha de ser específic per a la zona. El sòl pelvià vol l’aigua clara. Amb això tindrem una vulva més feliç i contenta! Un altre consell és dormir sense roba interior. La vulva està tot el dia tapada, i és un teixit que necessita respirar. Sempre està amb humitat i amb calor. També cal fer en sec els exercicis de contracció del sòl pelvià, és a dir, no mentre estem orinant. Un ritme miccional saludable és cada tres o quatre hores. Fer-ho cada hora, o cada vuit hores, pot deformar la bufeta.

 

· Hi ha alguna franja d’edat que tingui més patologies?
No parlaria d’edats, sinó que hem de passar-li la ITV, fer-li una revisió en alguns moments de la nostra vida. Abans i després d’haver tingut un fill, quan s’acosti la menopausa, i un cop la tinguem. Abans de començar a fer exercicis, perquè tingui sentit el que fem, és important saber en quin estat està el nostre sòl pelvià i què necessita.

 

TALLERS I XERRADES AMB MOTIU DEL DIA DE LA SALUT DE LES DONES

Aquest divendres, tot i ser un acte tancat només per a dones amb diversitat funcional i dels grups de prescripció social, es fa un taller de risoteràpia a la Sala Blava. Tothicap organitza dues activitats: el 8 de juny hi haurà una sessió de ioga Nidra i respiració conscient a càrrec de Mireia Coma-Cros. L’endemà es farà una sessió de txikung per calmar la ment i relaxar el cos amb David Dalmau. Totes dues sessions tindran lloc al Centre de Serveis. Aquest diumenge es fa el Camí Lila (vegeu suplement que s’adjunta en l’edició d’avui) inclòs dins del cicle de rutes guiades ‘Fem camí’. Fem Castellar, elaborat conjuntament amb el Centre Excursionista de Castellar. Es tracta d’un itinerari urbà i natural per descobrir les històries de diversos col·lectius de dones de Castellar del Vallès.  Avui se celebra un taller sobre la dona i els elements, dinamitzat per Sara Toro.

 

 

Recupera l'entrevista amb Mireia Grossmann al Connectats

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris