IMG 5244_617x412
A Els Horts de Puigvert hi ha aviram, però no suposa un problema perquè estan delimitat / C. D.
17/01/2022 Actualitat
Mesures de confinament aviar per aturar un brot de grip aviària detectat al Segrià

A Castellar l’afectació que poden tenir les restriccions és gairebé nul·la

L’Ajuntament de Castellar acaba de fer públic aquest dilluns l’avís que decreta mesures estrictes de bioseguretat per donar resposta al brot de grip aviària detectat en cinc ocells salvatges trobats morts el passat 22 de desembre al Segrià. La principal mesura i que afecta tot el territori català és la prohibició  de la cria d’aviram de corral a l’aire lliure, resolució que serà vigent fins el pròxim 20 d’abril. “És un avís que ens envien directament des del Departament de Ramaderia i com és obligació de l’administració local, donem coneixement a tots els veïns i veïnes d’aquestes mesures que afecta la salvaguarda perquè no es difongui la grip aviar”, ha explicat el regidor de Salut de l’Ajuntament de Castellar, Joan Creus.

 

Les mesures establertes es concreten de la següent manera:

a) Queda prohibida la utilització d'ocells dels ordres Anseriformes (oques, ànecs, cignes) i Charadriiformes (gavines, xatracs) com a reclam de caça.

b) Queda prohibida la cria d'ànecs i oques amb altres espècies d'aus de corral.

c) Queda prohibida la cria d'aus de corral a l'aire lliure. No obstant això, quan no sigui possible, la Secció de Ramaderia i Sanitat Animal dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural corresponents pot autoritzar, amb sol·licitud prèvia, el manteniment d'aus de corral a l'aire lliure mitjançant la col·locació de teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l'entrada d'aus silvestres, i sempre que s'alimentin i abeurin les aus a l'interior de les instal·lacions o en un refugi que impedeixi l'arribada d'aus silvestres i se n'eviti el contacte amb els aliments o l'aigua destinats a les aus de corral.

d) Queda prohibit el subministrament d'aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d'aigua on puguin accedir aus silvestres.

e) Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior exigits per motius de benestar animal per a determinades aus de corral han de quedar prou protegits contra les aus aquàtiques silvestres, de manera que se n'impedeixi l'accés.

f) Queda prohibida la presència d'aus de corral o un altre tipus d'aus captives en els centres de concentració d'animals definits a l'article 3.7 de la Llei 8/2003, de 24 d’abril, de sanitat animal, incloent-hi certàmens ramaders, mostres, exhibicions, celebracions culturals i qualsevol concentració d'aus de corral o un altre tipus d'aus captives. No tenen la consideració d'aus captives les aus mantingudes en un establiment autoritzat per a la seva venda a particulars com a au de companyia, ni aquelles aus de corral mantingudes en un establiment comercial per a la seva posterior venda al detall a particulars.

 

Tenint en compte aquests supòsits, a Castellar l’afectació és gairebé nul·la. “El supòsit que més afectació té a tot Catalunya és la prohibició de les cries d’aus de corral a l’aire lliure i les explotacions ramaderes que tenim en el nostre municipi dedicades a les aus de corral tendeixen a ser nul·les. De fet, sí que hi ha algunes explotacions agrícoles que poden tenir aus, però la seva actuació està delimitada a les mateixes mesures i, per tant, estan controlades”, assegura Creus.

Comparteix
M'agrada
Comentaris