WhatsApp Image 2021 01 19 at 16.36.25_950x634
Marta García Barcia, advocada mercantil a Florida - CEDIDA
26/02/2021 Actualitat
Marta García Barcia: "Litigar als EUA és molt car. Sense recursos, les opcions són limitades"

De moment no té previst tornar a Castellar. El 2012 la Marta es va enamorar de Florida, de la seva diversitat. Ha decidit quedar-s’hi per acompanyar les empreses espanyoles que aposten per provar fortuna als EUA

Rocío Gómez

· Per què vas decidir marxar als Estats Units?
Va ser el 2012, amb una beca de la Universitat de Barcelona. Em van seleccionar per participar en una doble titulació de Dret Espanyol i Dret Americà. Sense la beca no ho hauria pogut fer perquè els preus per estudiar Dret als EUA són estratosfèrics. La meva vida a Amèrica és molt normal. Tinc la sort de tenir una feina que m’encanta, i de tenir una família que em dona suport per seguir aquí sense trobar a faltar Barcelona constantment. La meva vida és com seria a Espanya: treballo, tinc una família, el meu marit... i poc més.

 

· Exerceixes d’advocada. Com és el sistema judicial dels Estats Units?
Em dedico al dret mercantil, a l’assessorament d’empreses espanyoles que volen invertir als EUA. Tinc la sort de poder treballar amb gent del meu país, de casa, de Catalunya, cada dia. Quant a les diferències, n’hi ha moltes entre el sistema judicial americà i l’espanyol. El sistema americà no està codificat, a diferència de l’espanyol i de l’europeu. Això pot causar inseguretat, però alhora és molt àgil.  No hi ha grans impediments administratius de notaris o procuradors, ni retards judicials. En aquest sentit, els clients espanyols troben que als EUA poden moure els seus interessos molt més ràpid que no pas a Espanya. Ara bé, litigar és molt car. Si no tens recursos, les teves opcions són limitades o nul·les. Qui té més recursos té més opcions perquè pot optar amb un advocat amb més experiència, presentar més proves, mocions o apel·lar. És un sistema just i a la vegada injust.

 

· Estem condicionats per la imatge del dret americà que ens transmeten sèries i pel·lícules?
Depèn. Sèries com The Good Wife o Suits, en què els protagonistes es dediquen a diverses branques del dret, els casos es resolen en tres dies, la gent no té llicència per exercir, o els advocats són de tot menys ètics, s’allunyen molt de la realitat. Pel·lícules com A few good men o Erin Brockovich mostren força bé com és el sistema judicial als Estats Units. De fet, algunes estan basades en fets reals i són molt més properes a com és el dret americà. Mostren com un advocat litiga als EUA, com funcionen els precedents o com s’arriba a una resolució. 

 

· Com valores el primer mes de Biden a la Casa Blanca?
Hem perdut gairebé el primer mes amb l’impeachment de Trump, per tant la seva gestió no ha tingut gaire ressò. Tanmateix, ha arribat a un pacte per estendre els xecs per a la gent que s’ha quedat sense feina. Té molta feina per fer amb la crisi de la Covid-19, la imatge que es té dels EUA a l’exterior, o la fractura social.

 

· Hi ha moltes restriccions per Covid-19 a Florida?
En comparació amb altres estats, no ens podem queixar. No tenim cap ordre de confinament. Els bars i les botigues estan al 100% de la capacitat, i no és obligatori portar mascareta. El que és més dur és no poder tornar a casa per veure la meva família.


 
· Què és el que més t’agrada dels Estats Units?
La diversitat. És veritat que hi ha gent de tot el món als EUA, però a més hi ha diversitat de religions, de cultures, gastronomies i paisatges. EUA és gegant i és una de les coses més meravelloses d’aquest país. 

 

· I el que més t’ha sorprès?
Moltes coses. Per exemple, per a un europeu és difícil d’entendre com es gestionen la sanitat i les pensions, i el fet que molta gent cregui que no és necessari tenir una sanitat pública, o el dret a tenir una pensió quan s’acaba la vida laboral.

 

· Tornaràs a Catalunya?
Ara mateix no em veig tornant, però mai no diguis mai. El meu marit és americà i no parla castellà. Tots dos tenim una feina que ens encanta, i ens acabem de comprar la nostra primera casa. De moment, ens quedem.

 

· Trobes a faltar alguna cosa de Castellar del Vallès?
Sí, poder anar caminant a tot arreu per qualsevol cosa que necessitis. A Florida, com a la majoria dels EUA, no hi ha transport públic, i cal conduir per tot.  A Castellar, a més hi ha una vida social de veïnatge que als EUA no he trobat. Són més individualistes i no tenen aquest sentit de comunitat. 

 

10 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
La tenacitat 


Un defecte que no pots dominar?
De vegades soc obstinada


Una persona que admires?
Els meus pares


Una sèrie?
‘Friends’


Un plat?
Cocido andalús


Un grup de música?
‘Coldplay’, és l’últim concert que he vist 


Un llibre?
‘Sophie’s World’, de Jostein Gaarder


Un viatge pendent?
Sant Petersburg


Un racó de Castellar?
L’Andreví


Un somni?
Casar-me  a la Costa  Brava  amb la meva família l’any 2022

Comparteix
M'agrada
Comentaris