paraigua_1440x961
Imatge d'una tarda de pluja i calamarsada a Castellar del mes de maig - R.GÓMEZ
02/06/2023 Actualitat
Un maig primaveral, amb precipitacions i temps inestable

La pluja acumulada del maig és de 70 litres m2, una xifra lleugerament superior a la mitjana. El mes passat va ploure tretze dies

Rocío Gómez

El mes de maig ha vingut farcit d’aigua, amb tempestes localment intenses i fins i tot calamarsa. No estem acostumats a carregar amb el paraigua a la bossa, però afortunadament en les últimes setmanes ha estat habitual.

Concretament, el maig van ploure 13 dies, és a dir, gairebé la meitat del mes. Segons les dades de l’estació meteorològica de Cal Botafoc, la pluja acumulada del mes és de 70 litres m2, una xifra lleugerament superior a la mitjana, que és de poc més de seixanta. “Els dies amb precipitació més abundant van ser el 12 i el 19 de maig. Van ser uns bons xàfecs de 38,5 litres m2 i 14,3 litres m2”, detalla Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual. A més, durant aquestes dues jornades també es van produir calamarsades intenses, “que van emblanquinar el municipi”, diu Moré. Una imatge a que no estem acostumats i que va omplir les xarxes socials de vídeos i d’imatges del fenomen, i va ser una notícia destacada als principals mitjans de comunicació. La resta de dies que va ploure va ser de manera anecdòtica, “amb precipitacions de dècimes de litres o d’un litre”, apunta Moré.

L’episodi de sequera que arrosseguem des de l’any passat ens fa perdre la perspectiva, i es pot arribar a tenir la sensació que ha estat un mes de maig extraordinàriament plujós i més fresc, amb temperatures més baixes. Però el cert és que el maig “ha estat un mes normal, des del punt de vista de la pluja i les temperatures. No hem tingut ni més pluja ni més fred o més calor que en altres anys, tenint en compte les dades de Cal Botafoc dels últims trenta anys”, assevera.

Quant a les temperatures, la més alta es va produir el 27 de maig amb 28,5 graus, i la més baixa el 13 de maig, amb 6,5 graus. “Res a veure amb el maig de 2022 que va ser extremadament calorós, i vam assolir 36 graus”, subratlla Moré. L’any passat aquesta primera onada de calor d’un estiu que es va avançar, va marcar un nou rècord, amb la temperatura més alta d’un mes de maig dels últims 32 anys.

Ara bé, tot i les esperançadores dades maig, una flor no fa estiu. “Tot i que ha plogut al maig, només s’ha refet la part més superficial del terreny, És un procés llarg que no s’arregla amb una mica de pluja”, lamenta. El 2023 a excepció de maig i febrer, amb una cinquantena de litres m2, la pluja ha estat molt escassa els mesos de gener, març i abril. "L’abril acostuma a ser molt plujós, amb una mitjana de 65 litres, i en van ploure només 10”, alerta. Moré explica que la tardor i la primavera són “finestres a la pluja, i és quan podem esperar que es produeixen més precipitacions. Com més ens acostem al juliol, la probabilitat de pluja disminueix”. Amb tot, el meteoròleg apunta que el pronòstic és que es mantingui durant les primeres setmanes de juny aquest temps inestable i primaveral, “amb la possibilitat de precipitacions, i tot suma”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris