IMG 3466_950x634
Ramon Fernández en un dels espais exteriors del complex hoteler Byron Resort de Byron Bay on n’és coordinador. || CEDIDA
15/01/2020 Actualitat
“L’impacte ambiental ha estat brutal”

El castellarenc Ramon Fernández, que des fa un any i mig viu a Austràlia, relata l’impacte dels incendi en aquest país

Jordi Rius

Fa un any i mig que va arribar a Austràlia amb la seva parella, tot i que ella ja estava en aquest país de l’hemisferi sud abans que ell. Després d’estar un any en el sector de l’hoteleria amb un visat de working holiday que atorga el govern australià per treballar a les zones més despoblades del país -concretament en un hotel de l’illa de Hamilton, l’illa habitada més gran de les illes Whitsunday, a Queensland- el castellarenc Ramon Fernández ha tornat a renovar el visat per un any més. 


Ara treballa al complex hoteler Byron Resort de Byron Bay, el punt més a l’est del país. La població pertany a l’estat de Nova Gal·les del Sud, “un dels estats més afectats pels focs que afecten aquests dies Austràlia, però jo em trobo a la part nord  de l’estat i els grans incendis estan cap a la zona sud”, tot i que a la població “també tenim petits focs però estan ja controlats”, assegura el Ramon.  A l’hotel, donada la popularitat internacional de les platges de Byron Bay, freqüentades per surfistes d’arreu del món, “tenim molts clients i ens trobem que, per culpa dels incendis, han de canviar el seu viatge que tenien organitzat”. Per exemple,  els que volien anar a Sidney, a 766 quilòmetres, per la Pacific Hwy/A1 o la New EnglandHwy/A15 o visitar el parc de les Blue Mountains “han hagut de canviar el viatge perquè a les zones on volien anar estaven afectades pel foc”


Fernández treballa com a coordinador del resort i té com a principal missió supervisar l’equip de treballadors, fer comandes i realitzar els reports al final del dia, “a més de tenir cura dels clients”. Fernández ha detectat que molts dels clients “estaven enutjats, han hagut de pagar un extra per canviar el pla de viatge perquè, per exemple, no podien anar a Sidney en cotxe i han hagut d’anar-hi en avió”. Per sort, el país és com un continent -té 7,69 milions de quilòmetres quadrats-  i “s’han pogut visitar altres indrets interessants que hi ha al país”.


La gran esperança per a sufocar els incendis - més de 150 focs actius a hores d’ara- és la pluja. “Aquesta setmana ha començat a ploure  i la previsió és que estigui plovent tota la setmana”, assegura Fernández, que afegeix que “l’impacte econòmic i mediambiental dels focs ha estat brutal”.


11,2 MILIONS D'HECTÀREES CREMADES
A hores d’ara s’han cremat més d’11, 2 milions d’hectàrees, uns 112.000 quilòmetres quadrats, una extensió superior a la superfície d’Andalusia i la Comunitat Valenciana juntes o similar a la de Portugal.  Algunes flames han arribat fins als 70 metres d’alçada. La temporada d’incendis a Austràlia, coneguda com a bush fire season, és habitual, però aquests últims anys s’està tornant gairebé impossible de controlar. 


Els focs han destruït unes 2.000 llars, han obligat a evacuar desenes de milers d’habitants i han acabat amb la vida de 28 persones. A més, el fum ha fet empitjorar la qualitat de l’aire i en algunes zones s’ha hagut de restringir l’accés al carrer per evitar perills.
 Els incendis han causat la mort de 1.000 milions d’animals comptant només mamífers, rèptils i aus. Entre les víctimes destaquen espècies emblemàtiques d’Austràlia com els coales: es calcula que la tercera part d’aquests animals de Nova Gal·les del Sud, la zona més afectada pel foc, ha mort. El govern australià, molt criticat per la gestió d’aquest desastre natural, ha anunciat que destinarà 31 milions d’euros a un programa d’emergència de recuperació de la vida silvestre. La partida servirà per a la cura dels animals ferits, la protecció de les espècies amenaçades, el control de depredadors i paràsits que amenacen les espècies més vulnerables després dels incendis. De fet, les autoritats australianes estan llançant des d’helicòpters milers de quilos de tubercles per a animals famolencs que han vist destruït els seus hàbitats per culpa dels incendis.


CAMPANYA DE SOLIDARITAT
Des del Byron Resort, “no agafem diners però sí que demanem articles de primera necessitat com cereals, llet, arròs, detergents o pasta de dents tant a treballadors com a clients”, explica el castellarenc. Quan s’aconsegueix certa quantitat de productes “els enviem a les ONG que estan portant a terme el subministrament a les diferents famílies que estan reubicades en pavellons i escoles per culpa del foc"

Comparteix
M'agrada
Comentaris