05 laura garcia_950x634
Laura Garcia és consultora energètica i gerent d’Onsen Energia  || Cedida
22/09/2021 Actualitat
Laura Garcia: “El preu del rebut s’ha encarit prop d’un 30% des de gener”

El preu de l’electricitat no toca sostre. Dia rere dia torna a pujar la factura de la llum, en una situació insostenible per al consumidor. La consultora d'Onsen Energia explica com hem arribat a aquest escenari

Rocío Gómez

· De què depèn l’oscil·lació del preu de l’electricitat?
Com s’estructura la factura elèctrica és una mena de caixa negra per al consumidor, i cal fer pedagogia. En la nostra factura podem identificar tres parts. El primer és el preu de l’energia, que representa un terç de la factura, i són els preus que veiem aquests dies tan disparats en el mercat majorista, i estan batent rècords històrics. Un altre terç de la factura són els peatges i càrrecs, que consisteixen en uns costos que garanteixen que el sistema funcioni bé. És una recaptació que s’adreça a la xarxa de distribució i de transport.  El terç que queda són els impostos com per exemple l’IVA o l’impost de l’electricitat.

 

· Per què està a l’alça el preu de l’electricitat al mercat majorista?
El mercat majorista funciona de manera anàloga a tots els països de la Unió Europea. Cada hora es fan subhastes d’energia i hi ha una oferta i una demanda. L’última unitat que tanca és la que fixa el preu per a totes. Si és de gas natural, el preu és molt elevat. Des del gener portem una tendència alcista. A més els drets d’emissió de Co2 estan molt cars. De vegades hi ha hagut altres energies com la hidràulica que també han donat preus molt cars. És per això que el regulador ha muntat una comissió d’investigació per depurar responsabilitats en relació amb el preu de l’electricitat.

 

· Com afectarà el pla de xoc aprovat pel Govern al consumidor?
Són mesures que afectaran principalment els impostos, per exemple amb l’aplicació d’un IVA reduït, i la reducció de l’impost elèctric del 100% al 0,5%. També s’han reduït de manera significativa els peatges i càrrecs. És complicat poder intervenir el mercat majorista.

 

· Hi ha un topall per al preu de l’electricitat?
No, i esperem que pel bé de les famílies i la competitivitat de les empreses siguem capaços de trobar un mecanisme que sigui més eficient i que pugui traslladar els costos de generació de manera més justa als consumidors. Les mesures que s’han aplicat, quant a la càrrega fiscal, són d’efecte immediat. Per al consumidor es preveu que  canviï la tarifa regulada perquè no pateixi aquests pics  i alteracions que genera el mercat majorista. A més es prorroga el bo social elèctric quatre mesos més, que s’afegeixen als sis que estaven establerts.

 

· Augmentaran els casos de pobresa energètica.
Ens trobem davant d’una crisi de preus i encara no ha arribat l’hivern, que és quan hi ha més consum de gas perquè fem ús de la calefacció. És important identificar si estem davant d’una crisi de preus o d’una crisi de sistema. Tenint en compte el context de transició energètica a què ens dirigim, que el 2030 volem que el sistema de generació sigui un 74% basat en les energies renovables, que tots aquests problemes que han començat a sorgir no siguin la punta d’un iceberg. Cal abordar-los, més que amb aquestes mesures que són immediates, amb una mirada més àmplia.

 

· Cal promoure l’autoconsum? Les cooperatives energètiques?
Una mesura per esmorteir-ho tot plegat és fomentar l’autoconsum. En aquest sentit una de les eines que tindrà molt de recorregut en els pròxims anys són les comunitats energètiques locals, amb què d’alguna manera es podran establir fluxos, intercanvis d’energia entre veïns. Si estic generant a casa meva uns kwh que no consumeixo, li puc vendre al veí. El fet de tenir la teva instal·lació fa que no depenguis tant del mercat.

 

· La gent s’està animant a constituir comunitats energètiques?
Per exemple, posar plaques solars en una comunitat de veïns és un cas molt habitual, sobretot si parlem de llars unifamiliars però també en blocs de pisos. Es tracta de l’autoconsum compartit: aprofito l’energia que genero per als sistemes comuns i el que sobra es reparteix entre els veïns. És un projecte molt atractiu, sobretot pels preus inestables de l’electricitat. Si és car o és barat posar-ho en marxa, és relatiu. Depèn de la superfície que tinguis disponible.

 

· Quant s’ha encarit el rebut de la llum des del mes de gener?
Prop d’un 30% perquè el preu de l’energia s’ha encarit molt, però això representa un terç de la factura i no afecta tot el rebut. L’1 de juny va  haver una modificació dels peatges i càrrecs, que modificava els períodes tarifaris. La pujada de preus no ha afectat igual les famílies que han adaptat els seus hàbits a la tarifació tenint en compte la discriminació de trams de punta, vall o pla, que a la resta. Depèn de cada cas. Amb les darreres mesures aprovades pel Consell de Ministres, ara no es nota tanta diferència entre els trams.

 

· Un parell de consells per fer la nostra llar més sostenible?
Prendre consciència que l’energia elèctrica és un bé escàs i car. És important saber quan i com consumeixo, i els hàbits que puc modificar per reduir el consum. Al final l’energia més barata és la que no es consumeix. Seguir els consells dels nostres avis que són savis: apagar la llum quan no la necessitem encesa. És important aplicar criteris d’eficiència energètica en el comportament i amb els electrodomèstics. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris