A7 1480_1440x961
La doctora Laura Llobet pren la temperatura a Vicente Juan, un dels castellarencs que manté la programació de les seves visites per fer-li seguiment. || Q. Pascual
29/04/2020 Actualitat
“La ciutadania de Castellar està sent molt corresponsable en la lluita contra la Covid-19”

La directora de l’Equip d’Atenció Primària de Castellar, Isabel Martínez, explica que el CAP ha aconseguit mantenir-se obert al públic durant les sis setmanes que ja han passat de pandèmia i que s’han reforçat les atencions telefònica i domiciliària

L’equip de professionals del CAP de Castellar està demostrant una gran capacitat d’adaptació a l’escenari actual i a la càrrega de treball que està implicant la situació de pandèmia que es viu al país i al municipi. Segons explica Isabel Martínez, directora de l’Equip d’Atenció Primària (EAP). A Castellar del Vallès, “totes les mesures establertes estan dirigides a prioritzar el model d’atenció no presencial per evitar tant com es pugui la transmissió de la Covid-19”. De tota manera, no cal oblidar que a banda d’actuar en la detecció i seguiment de casos de coronavirus, es continuen atenent “totes les altres urgències no relacionades amb aquest virus: dolors abdominals, toràcics, còlics nefrítics, ferides, etc. i també continuem amb el seguiment dels pacients amb malalties cròniques complexes i avançades”, diu Martínez. Pel que fa a pediatria, es continuen amb les cures, vacunacions i revisions necessàries i també proves i visites que no es poden modificar de calendari durant l’embaràs i el període immediatament posterior al part. En aquest context, el que s’ha hagut de reforçar és l’atenció telefònica, ja que, en els moments de més pic de la pandèmia s’han hagut de gestionar més de 600 trucades al dia. En paral·lel, també s’ha reforçat l’atenció domiciliària i s’està donant suport a les residències en la cura i seguiment dels seus usuaris. S’ha optat per reprogramar les visites d’aquells casos que poden ser resolts no presencialment i d’aquells que es consideren no urgents, com els controls no relacionats amb actuació immediata o resultats de proves complementàries. 


Durant les més de sis setmanes que ja han passat des que es va decretar l’estat d’alarma, el CAP mai ha estat tancat i han continuat atenent usuaris, també presencialment, al centre. “Aquesta modalitat de visita, però, l’hem reservat en gran mesura per als casos que presenten necessitats urgents a tractar, així que evidentment el número de visites és menor comparant-lo amb al període anterior a l’arribada del coronavirus”, detalla la directora de l’EAP. En aquest sentit, per garantir la seguretat, des de l’inici es va aplicar un pla de contingència per als Equips d’Atenció Primària del territori que segueix les mesures de les autoritats sanitàries per tal que l’activitat als centres de salut sigui segura tant per als treballadors com per als pacients delimitant molt clarament els espais. 

 
I com es treballa quan arriba un possible cas amb símptomes de Covid-19? “Les mesures que seguim als centres sanitaris davant un possible infectat són les marcades pels protocols de les autoritats sanitàries. Seguim tota una sèrie de pautes per decidir si activem o no el circuit establert. I, en cas que es requereixi aquesta activació, implementem mesures de prevenció i control de la infecció, de descontaminació i eliminació de residus, així com la posterior notificació d’aquests possibles casos a l’autoritat corresponent”. Cal tenir en compte que els centres d’atenció primària han previst una zona d’aïllament per atendre les urgències que estan relacionades amb el coronavirus i on es treballa seguint les mesures necessàries per garantir la seguretat i la protecció. Tot i així, la recomanació general per a aquelles persones que sospitin que poden tenir la malaltia és que primer truquin per telèfon i parlin amb un professional sanitari. “Molts dels dubtes o simptomatologies es poden abordar telefònicament, en part pel coneixement profund que tenim dels nostres pacients a l’atenció primària. I quan es valora que efectivament s’ha de fer una visita presencial, se li diu que s’adreci al centre o bé que un professional anirà a visitar-lo a casa”, detalla Isabel Martínez. 

 

La doctora Isabel Martínez, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Castellar, dimarts passat. || q. pascualLa doctora Isabel Martínez, directora de l’Equip d’Atenció Primària de Castellar, dimarts passat. || Q. Pascual


Una de les armes principals per tombar definitivament la pandèmia és la possibilitat de fer tests per delimitar els contagis. De moment, però, l’atenció primària no en té: “Els tests que s’han fet són per indicació del protocol que regeix a tot Catalunya: són mostres especifiques que es recullen per un equip centralitzat, format i dedicat a aquesta funció”.


Ara que sembla que comença un desconfinament progressiu amb l’objectiu d’aconseguir estabilitzar la nova normalitat, l’equip del CAP “pot afirmar que la ciutadania està demostrant la seva implicació en la lluita contra la Covid-19”. “Des de l’inici la població està responent a aquesta crida a la corresponsabilitat amb el manteniment de les mesures de prevenció com quedar-se a casa, respectar la distància social de seguretat i utilitzar elements d’autoprotecció com guants i mascaretes. En podem donar constància en el nostre dia a dia”, sosté Martínez.


S’estan obrint moltes incògnites sobre com es podrà conviure amb la presència d’aquesta nova malaltia en totes les esferes públiques. També en el món de l’atenció primària. En aquest sentit, “des de l’atenció primària s’està treballant per tal que aquesta convivència amb el coronavirus properament sigui una realitat” tot i que encara és massa aviat per concretar “quines mesures organitzatives s’hauran d’establir en els futurs protocols un cop es destensi la situació actual del sistema sanitari”. És evident que s’hauran de replantejar els circuits i maneres de procedir i ja s’hi està treballant.  


Sobre el subministrament de material de protecció als professionals que treballen al CAP Castellar, la directora explica que els va arribant de forma regular dos cops per setmana: “El que és important és insistir en la correcta col·locació i extracció d’aquests equips de protecció individualitzats (EPIs) per garantir la seguretat i evitar contagis. En les nostres reunions insistim en aquest tema. També cal destacar que hem tingut moltes donacions de material i volem agrair tot l’esforç de les persones que ens han ajudat”. En aquest sentit, també s’ha treballat molt proactivament l’acompanyament als professionals. “Hi ha un servei des de l’inici de la crisi per donar suport emocional a professionals i també a usuaris. I, en cas de necessitat, es contacta amb la unitat de Salut Mental, que proporciona aquest suport”, afirma la directora.


Quatre defuncions a les residències per Covid-19
D’altra banda, el número de casos positius per Covid-19 a Castellar s’han anat alentint i durant els darrers dies s’ha estabilitzat. En concret, s’han confirmat 219 casos de Coronovarius. La taxa bruta de casos de Castellar és de 90 per cada 10.000 habitants. La situació més complicada es viu a dues de les 5 residències, on s’han detectat 58 positus entre residents i treballdors i on s’han confirmat 4 defuncions per coronavirus.

Comparteix
M'agrada
Comentaris