IMG 20210428 130453_1440x961
Juan Bueno, al menjador de casa seva, aquesta setmana || J.RIUS
01/05/2021 Actualitat
Juan Bueno: "L’1 de Maig ja no és reinvidicatiu”

Va entrar a la SEAT amb 18 anys i de seguida es va implicar en la lluita sindical. Al traslladar-se a Martorell, va anar a una filial informàtica que treballava per a la factoria de cotxes i va ostentar la presidència del comitè d’empresa durant 15 anys

Jordi Rius

· Com recorda aquells  primers anys a la SEAT? 
Vaig entrar a la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona el 22 de gener de 1974, amb 18 anys. Havia estudiat  mecànica a l’Escola Industrial del Clot, però només hi vaig ser dos anys. El meu pare, que treballava a la SEAT, em va dir d’anar a la fàbrica, ja que es tractava d’una empresa important i de futur. Em va aconsellar de fer una sol·licitud i vaig entrar. En principi, vaig fer la sol·licitud per entrar a la secció de comptabilitat de l’empresa però era més difícil que entrar als tallers, on hi havia més places, i el meu pare em va dir de canviar la sol·licitud. Vaig entrar al Taller 4 de xapa. En aquell moment s’hi feia el 850. El Taller 1, de mecànica, i el meu eren els més combatius en temes sindicals.

 

· En quin sentit aquests tallers eren combatius? 
Érem els primers que agafàvem els megàfons i sortíem als passadissos a treure la gent de les cadenes tant sí com no. Arrossegàvem el cas del treballador Antonio Ruiz Villalba, que va morir a causa dels trets de la policia franquista dotze dies més tard de l’ocupació de la fàbrica, el 18 d’octubre de 1971. Hi havia molta ràbia continguda, no teníem llibertat sindical i hi havia un control acèrrim de les persones que ens significàvem.

 

· Com era l’empresa aleshores? 
Era l’empresa del règim. Tenia a dins un sistema semimilitar, que tenia una vigilància i una fixació sobre determinades persones, una d’elles jo mateix, per no deixar-les viure. Jo no volia tirar cargols ni pedres als grisos però no ens podíem manifestar pacíficament. Fins que no vaig marxar al servei militar, era partidari  de tirar la lluita sindical encara que fos a trets.  No he estat una persona coneguda dins de la confederació del metall de CCOO, però hi he fet molta feina.

 

· Al principi, ser sindicalista era una dedicació de risc? 
Hi havia moltes represàlies, fins al punt que et podien acomiadar. Era sospitós d’enganxar pasquins i d’encapçalar una mica la lluita. Vaig treballar als pitjors llocs de tot el Taller 4 pel fet de ser sindicalista. I a més, feiem front als abusos dels encarregats dient que abans de tot érem treballadors i que l’etapa de l’esclavitud ja havia passat.

 

· Li van guardar la plaça al tornar del servei militar. Però aleshores ja va tenir una altra destinació? 
Sí, entro a treballar al departament comercial com a administratiu i segueixo amb CCOO. Però ja era pare de dos fills i ja tenia unes altres necessitats. La SEAT és tot un món, i jo necessitava formar-me i adaptar-me al lloc on es guanyés més diners. Al final vaig acabar sent mànager del centre de càlcul.

 

 

WhatsApp Image 2021 04 28 at 13.38.54

Juan Bueno, el tercer per la dreta, en una manifestació de l'1 de maig a Barcelona quan treballava a T-Systems || CEDIDA

 

· L’empresa, sota el paraigua del grup Volkswagen, es trasllada a Martorell el 1992. Van canviar molt les coses? 
L’abandonament de les instal·lacions de la Zona Franca va estar molt ben estudiat. Aprofitant la conjuntura, SEAT va ser capaç de desmuntar tota la xarxa sindical que hi havia. SEAT va fer una externalització i tota la gent d’informàtica vam crear una nova empresa, VW Gedas, que al final va comprar T-Systems. D’aquesta empresa vaig ser president del comitè d’empresa. Anava com a independent, tot i ser membre de CCOO. 

 

· Quin sentit té avui la reivindicació del dia 1 de Maig?
És important que la gent es manifesti. L’1 de Maig s’ha convertit, crec, més en un dia festiu que no en reivindicatiu. Què sap avui en dia la gent dels històrics 1 de Maig, dels màrtirs de la lluita sindical o de les vagues de la SEAT o Motor Ibérica? I això no m’agrada. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris