Cuinera al restaurant Can Miquel de Can Carner i vegetariana convençuda, a causa de la pandèmia va decidir embarcar-se en el projecte de tenir un ‘food truck’ propi per poder oferir cuina 100% vegetal, que ha triomfat
· Què és Garbanzo Negro?
És un food truck itinerant que ofereix menjar 100% vegetarià. Va néixer en plena pandèmia, primer com a Bravísima, perquè oferia patates fregides naturals.
· I com se’t va acudir la idea?
Nosaltres sempre hem tingut un restaurant a Can Carner, Can Miquel. Amb la pandèmia ens van tancar, això era l’any 2020, i ens vam plantejar com tirar endavant. Jo havia vist pel·lícules americanes de food trucks i vaig pensar, ara és el moment! Una empresa de Terrassa en feia, de food trucks, i el gener del 2021 vam començar com a Bravísima. El mateix noi que ens havia fet la furgoteca em va dir que provés d’oferir alguna cosa vegetariana, ja que jo ho soc i per a mi no és un món desconegut. Així va néixer Garbanzo Negro. Mantenim totes dues opcions, també la Bravísima, en funció de l’esdeveniment o festa on ens toqui anar. Amb Garbanzo Negro estem fent coses més grans, és a dir, esdeveniments de més ressò. Segons on anem, oferim una carta o altra, no és fixa. Jo vull oferir la meva cuina i la meva manera de fer, al carrer.
· Per què un ‘food truck’ vegetarià?
Tenir un food truck vegetarià és la meva manera de fer activisme. Acudir a les manifestacions se’m feia una mica dur. Amb la furgoteca, puc oferir a la gent el que li agrada i demostrar que encara que no hi hagi carn no vol dir que no puguem gaudir igual del menjar. Anar voltant em permet apropar la meva manera de cuinar i oferir menjar de qualitat, no el que d’herència es pensa que és congelat i de mala qualitat. A més, coneixes molta gent.
· Quins plats fas al ‘food truck’?
Faig hamburgueses, hot dogs, nachos, però per festes també he fet canelons, Parmentier de patata confitada amb poma i foie vegetal. I faig unes croquetes de calçots que són un èxit.
· Com s’organitza una furgoteca?
Has de quadrar-ho moltíssim, has de pensar molt bé el menú, perquè el meu food truck és molt petit. Si no tinc bany maria, com escalfo les salses? Per tant, començo l’elaboració a l’obrador del restaurant i després em plantejo si m’ho puc endur o no. Depèn de la distància i els dies que hàgim d’estar a l’esdeveniment, faig una cosa o altra. L’equipament bàsic és una nevera, això segur. I un congelador és ideal. Vam adquirir una furgoneta on podem endollar congeladors. També tenim fregidora i planxa. I hi ha qui porta bufador per gratinar formatge, etc. Nosaltres voltem per Catalunya, però també hem estat a Galícia, a Madrid, i més que voltaria si no tinguéssim el restaurant!
· Teniu en compte els al·lergògens?
Sí. El que més veiem són celiaquies. De fet, molts productes vegetarians o vegans que surten al mercat ja són sense gluten. I no hi ha llet ni ous. Per les proteïnes ja no t’has de preocupar. S’ha de vigilar molt, perquè fins i tot hi ha al·lèrgies a l’all.
· Teniu inspeccions de sanitat?
Fins fa poc no hi havia gairebé res. Ara s’està regulant. Has de tenir el carnet de manipulador d’aliments, l’assegurança de responsabilitat civil, i també un registre sanitari que és com d’autocontrol. També extintors i fer control de plagues. Els ajuntaments et fan omplir un formulari, com un contracte de responsabilitat.
· Explica’ns alguna anècdota...
Negativa? Quan et regategen el preu. Divertida o curiosa? Quan la gent no s’adona que és vegetarià i molts són carnívors i et diuen: “que la meva hamburguesa no estigui poc feta ni sagni”. I recordo un pare i un fill que van demanar una hamburguesa. Quan els la vaig donar, el pare em va dir que l’havia enganyat perquè era vegana, i mira que portem el nom “vegan” per tot arreu. Li vaig dir que li regalava l’hamburguesa, que la provés igualment, i que si en quedava content tornés. I va tornar, tot il·lusionat que l’hagués enganyat, i la va pagar.
· Actualment, el menjar vegetarià està de moda?
La cuina vegetal està fent un salt brutal i ara pots tocar-ho tot. Fa 10 anys, vivies a bases de tofu. Aquí a Catalunya tenim l’empresa Heura, per exemple, que fa productes molt bons. I alguns supermercats estan democratitzant els productes vegans.
11 respostes
Un tret principal del teu caràcter?
Apassionada
Un defecte que no pots dominar?
Apassionada
La teva paraula preferida?
Resiliència
Una recepta?
Qualsevol cosa amb tomàquet
Quin plat t’agrada més?
Les patates
Una pel·lícula?
Una i prou? M’agrada tot el cinema
Un país?
Anglaterra
Un cantant?
George Michael
Un llibre?
‘El ocho’, de Katherine Neville
Un racó de Castellar?
El carrer de l’Església
Un desig?
No estancar-me mai