05   ple extraordinari_1440x961
El  ple extraordinari sobre Torra va tenir lloc abans del ple de pressupostos || Youtube
21/10/2020 Actualitat
Intercanvi de retrets en el ple extraordinari dedicat a la inhabilitació de Quim Torra

L’equip de govern tomba una moció dels grups independentistes que rebutjava la inhabilitació del president Quim Torra enmig d'una discussió sobre la urgència amb què es va convocar aquest ple

El ple extraordinari convocat per rebutjar la inhabilitació del president Quim Torra va escenificar finalment el desencontre entre els grups municipals que ha marcat aquesta qüestió des que es va ratificar la sentència al Tribunal Suprem. Amb Ciutadans al marge –el seu regidor ja va anunciar que no hi assistiria-, els altres tres grups de l’oposició -ERC, Junts i la CUP- van retreure l’alcalde Ignasi Giménez que finalment convoqués de forma consecutiva el ple extraordinari sol·licitat amb el ple ordinari de pressupostos. El ponent de la moció de rebuig a la inhabilitació, Josep Maria Calaf (ERC), va considerar “indigne del càrrec que representa” –en referència a l’alcalde- com havia tractat la qüestió de Quim Torra, “per la poca urgència en convocar-lo i pel fet de confondre’l amb el ple de pressupostos”. Calaf va argumentar aquestes crítiques a Giménez apel·lant a la gravetat de l’atac de la justícia espanyola a les institucions catalanes per “la repressió exercida contra la màxima autoritat del país” (Torra). La moció, que finalment va ser votada en contra per l’equip de govern i, per tant, no va prosperar, rebutjava la sentència per “grotesca i desproporcionada” i manifestava “reiterar el compromís amb la nostra República Catalana”, va llegir Calaf. 


En el torn de paraules, el portaveu de Junts per Castellar, Pau Castellví, va titllar de “tractament absolutament administratiu” la manera com al seu parer havia procedit l’equip de govern a l’hora de convocar el ple extraordinari. “La inhabilitació del president Torra no és només un episodi més de la repressió de l’Estat. És el 131è president de la Generalitat, institució de més de 6 segles d’història i això marca un abans i un després”, va dir. Segons Castellví, “tot el principi democràtic que ens sustenta està en perill, sigui inhabilitat un regidor o el president de la Generalitat”. Des de la CUP, Marga Oncins va reconèixer que Torra no és el president que va votar, “però és el meu president, i si acceptem que l’apartin, l’estat de dret se n’haurà anat en orris”.


Va ser l’alcalde qui va fixar el posicionament en contra del text de la moció presentada pels grups independentistes de l’oposició i defensant la tria del 20 d’octubre per celebrar el ple extraordinari. “Vam obrir la porta a aprovar una declaració l’endemà de la sentència o a debatre una moció presentada via urgència per Junts que van retirar. Potser els semblava poca cosa fer-ho en un ple ordinari”, va dir. En aquest sentit, va argumentar que l’oposició li va demanar un ple extraordinari a celebrar en 15 dies hàbils al moment de fer la petició, i “ara m’ataquen per tenir precisament aquesta facultat”, va dir. També va apuntar que és un tema greu però no urgent: “No sé en què afecta la vida de Torra i dels ciutadans de Castellar el moment en què es porti a debat”, va dir. “Per contra, sí em preocupa que arribin les millores al CAP, els ajuts als negocis que han de tancar per la pandèmia o les dades de contagi a Castellar. Crec que vivim en pobles diferents”.


Per Giménez, la inhabilitació de Torra és desproporcionada i va recordar a l’oposició que el seu grup municipal ha demostrat que està disposat a anar més enllà de les línies marcades pel PSC però algunes qüestions incloses a la moció la feien impossible de votar favorablement, “fórmules com reiterar el suport a la República Catalana”, va dir.


En el torn de rèpliques, el portaveu d’ERC, Rafa Homet, va contestar l’alcalde que “considerar una sentència injusta és molt més que considerar-la desproporcionada”, en referència al posicionament de l’equip de govern. També va titllar de “perillós confrontar els drets civils amb la situació de pandèmia” i va dir que s’havia volgut diluir el ple dedicat a Torra. “Ens ha decebut molt”, va dir després de recordar que “quan la màxima institució d’un país pateix un atac als seus drets tots els ciutadans correm perill”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris