7R 08845 1_1440x961
L’alcalde, Ignasi Giménez, assegut al banc fet de trencadís, en un racó dels Jardins del Palau Tolrà, en una imatge presa dilluns passat. || Q. Pascual
26/06/2020 Actualitat
Ignasi Giménez: “Hem de ser capaços de tornar al nostre ADN com a municipi”

Entrevista a l'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, per repassar el primer any del mandat i la irrupció de la pandèmia de Covid-19

Ara fa un any que es va constituir el consistori castellarenc. Repassem amb l’alcalde de la vila les principals qüestions d’aquest temps marcat inevitablement per la Covid-19.

 

· Ara fa un any que es van constituir els ajuntaments. Amb el daltabaix de la pandèmia és difícil poder fer un balanç de com va el mandat municipal. 
Segurament encara ens falta a tots plegats reflexionar també en els àmbits de les nostres vides personals sobre com ens ha canviat la vida després d’aquesta situació de pandèmia. És veritat que res tornarà a ser igual. Crec que en l’àmbit municipal, primer de tot, no s’han d’estalviar esforços a l’hora d’agrair els treballadors municipals i els treballadors de tots els serveis essencials que han estat, més que ajudant, liderant aquesta resposta necessària en una situació absolutament extraordinària de pandèmia global que ha afectat tots els racons del planeta.


- Què es pot aprendre arran de la pandèmia de Covid-19?
Hem de reflexionar –i no només des de l’equip de govern, també amb el conjunt de grups municipals– sobre el nostre model de municipi. Aquesta crisi sanitària també ens posa davant del mirall sobre què és Castellar. Hem de ser capaços de tornar al nostre ADN com a municipi: poder veure què és essencial i què és accessori. Al capdavall, en el nostre model de municipi  tenim una xarxa productiva important, l’activitat industrial sempre hi ha estat present i hem de ser capaços de poder reforçar-la. En el nostre model té molta importància l’entorn natural i més ara, des del punt de vista de la salut. El fet de ser un municipi que no està densament poblat, amb molts espais d’esbarjo, també serà un dels valors que en el futur haurem de treballar com a municipi. Castellar té una bona qualitat de vida també gràcies a una bona qualitat de serveis públics. Aquests són els elements essencials que hem de ser capaços de posar sobre la taula i guiar-nos en la nostra actuació municipal. 

 

- Com afecta el coronavirus als projectes que es volien engegar?  
És veritat que el full de ruta municipal fixat fa un any variarà, com variaran les nostres vides personals. Hem de ser capaços de veure quins són els horitzons de futur. Els horitzons de futur exigeixen retornar a allò que hem estat sempre com a poble, en què l’economia és important, la qualitat de vida és important, els serveis públics són importants i evidentment també és molt important l’entorn on està situada la nostra vila. 

 

· Hi ha noves prioritats?
Si recuperem el discurs d’investidura veurem que parlàvem del canvi climàtic, i continuarà sent important, però és evident que l’haurem d’enfocar des d’un punt de vista diferent. Els temes de salut s’han convertit en temes absolutament essencials i això després té un trasllat en l’àmbit pressupostari. Hi ha hagut noves inversions per reforçar els serveis públics destinades a evitar que s’incrementés la desigualtat que tenim. S’ha fet una dotació extraordinària de 100.000 euros per facilitar ajuts de lloguer, dediquem més de 100.000 euros a qüestions de desinfecció i salut, unes ajudes de més de 275.000 euros per reforçar el comerç local... Em sembla que és evident que tot això ara té el protagonisme. Sense anar més lluny: aquest estiu tindrem agents cívics. Aquesta era una de les propostes que havíem contemplat en el programa. Segurament no havíem previst fer-la aquest estiu, però la farem perquè ara amb les possibles aglomeracions que puguem tenir, les entrades i sortides al setembre a les escoles, es fa imprescindible. A més, en el plenari de juny hi haurà una modificació important en l’ordenança de circulació i transformarem tot el poble en zona de 30 quilòmetres per hora. Algú dirà que això només significa baixar 10 quilòmetres per hora el que ja estava vigent a excepció de la Ronda, que és de 50. Però no és només baixar 10 quilòmetres, significa reformular que els vianants tenen prioritat respecte els vehicles. Estem fent una ciutat més saludable, més amable, per a les persones. Tenint en compte aquests horitzons que he fixat a l’inici de l’entrevista, és important anar avançant per uns objectius que, en part, venen fixats per aquesta crisi sanitària.  

 

· La nova normalitat requereix replantejaments en molts terrenys.
Hi haurà una aposta importantíssima pels espais escolars. Ja era prioritari per a nosaltres i ara ho serà encara més. Ja tenim planificades les obres d’aquest estiu per millorar les instal·lacions escolars. Tenim sobre la taula poder avançar en l’institut escola del Sant Esteve, que necessita adaptar nous espais per poder ubicar els alumnes. A l’inici del mandat també vam dir que tot el que té a veure amb l’entorn natural seria important i no escatimarem un cèntim d’euro perquè la gent frueixi del seu entorn natural, un dels nostres valors a explotar al màxim. Tenim un potencial brutal i hem de ser capaços de projectar-lo més enllà del nostre municipi. És veritat que hi ha projectes emblemàtics que s’havien plantejat a l’inici de mandat i que s’hauran de posposar, com el de la piscina. 

 

· Vol dir que s’abandona?
No. Però ara hi ha altres prioritats. La previsió que teníem s’haurà d’allargar en el temps, però no renunciem a la piscina.

 

· Castellar pot sortir millor posicionada en la postpandèmia?
S’ha obert una oportunitat. S’ha vist que especialment en ciutats més densament poblades han tingut sotragades més importants a l’hora de gestionar la crisi sanitària. Un municipi com el nostre, on no hi ha tanta densitat de població, on estem rodejats d’un entorn fantàstic, on a més hi ha empreses i un comerç actiu... Ara hi ha una aposta per la relocalització. Ja vam dir que en el Pla de Reactivació serà molt potent la creació d’una moneda local per enfortir el comerç local. També hem vist avenços en la digitalització, en què ha de tenir un paper rellevant l’equipament d’El Mirador. Estem veient que hi ha un Castellar real però també un Castellar virtual que ha tingut un paper importantíssim, un allau de solidaritat que ha aparegut i que també hem de ser capaços de donar-li continuïtat. Pràcticament podríem parlar d’un nou contracte social en què els ciutadans i ciutadanes tenen un paper molt més actiu en moltes de les coses que passen al municipi. A més, ha sorgit el teletreball, que s’ha imposat en la realitat de moltes famílies i que afecta la comunicació i la mobilitat. Quan es parla del gran dèficit de Castellar en les comunicacions, parlem de millorar el transport públic, de noves infraestructures que millorin l’accessibilitat de Castellar, però també parlem de fibra òptica. Perquè avui en dia és gairebé més important tenir una bona connexió de fibra i a Castellar jo crec que, en general, hi ha una bona connectivitat que ens permet ser al món. 

 

· Govern i oposició intenteu consensuar la resposta a la pandèmia. Com ho valora?
Ni que sigui per contrast amb el que està passant al Congrés i al Parlament, estic molt orgullós de totes les regidores i regidors, independentment de quin sigui el  seu grup municipal. Tots estan pensant com a govern i pensant en el bé de la ciutat. Han posat el bé comú per sobre del seu interès com a grup polític. També crec que hi ha hagut generositat per part de l’equip de Govern i un trànsit de comunicació i transparència per generar aquest clima de confiança i preservar-lo de debats que ens superen. No ens posarem d’acord en tot, però la pluralitat dels punts de vista al final sempre acaba sumant si es fa des del respecte i la generositat.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris