victor nuño 1_950x634
Imatge de Víctor Nuño Salvador / Cedida
23/11/2021 Actualitat
Homenatge per al Víctor

Es crea l’Associació Víctor Nuño Salvador per conscienciar i formar en seguretat i riscos laborals 

Cristina Domene

El 27 de novembre del 2020 va ser un dia de dol a Castellar del Vallès. Durant aquell matí, transcendia la notícia que poc després de les 7 del matí, un veí de la vila havia mort en accident laboral en una empresa del ram del metall ubicada al polígon del Pla de la Bruguera. La víctima era el jove castellarenc Víctor Nuño Salvador, tenia 18 anys i feia dotze dies que treballava. La seva mare, Noelia Salvador, recorda aquell dia fatídic: “El meu fill, en principi, va entrar per estar assegut apilant unes plaques de ferro i ajudant un noi en una màquina, i sembla que aquell dia no hi havia gaire feina en el seu lloc i el van canviar a la planxadora. No tenia ni EPI (equip de protecció individual) ni formació. A més, cal afegir que el meu fill tenia TDH, per tant li haurien d’haver fet una avaluació de riscos des del servei de prevenció. L’encarregat va considerar correcte posar el Víctor en una màquina que no complia cap reglament. Ell va començar a treballar aquell dia a les 7 del matí i a les 7.11 minuts ja estava enganxat als rodets de la màquina amb la dessuadora”


La família va demanar una inspecció de treball arran del fet i els resultats van constatar la negligència: “A la màquina li mancava el sistema de seguretat, no tenia proteccions, no tenia cable perimetral, ni ‘la seta’, el botó de seguretat, els rodets només s’aturaven quan es desendollava de la paret”, detalla Salvador. La indignació per part de la família i els amics  és total: “Hi ha denúncia posada contra l’empresa, Ferros Sabadell. Estem anant a judici, és clar, i anirem fins al final”.


Amb la convicció que aquest accident es podria haver evitat i, per tant, la mort del Víctor, a l’abril van decidir crear l’associació que porta el seu nom, Asociación Víctor Nuño Salvador, amb la seva mare com a presidenta. La finalitat és conscienciar i formar en matèria de seguretat i salut les persones que s’inicien en el món laboral perquè accidents com el del jove castellarenc no tornin a passar. 


Pepe Oltra és el vicepresident de l’associació i quan va tenir lloc l’accident treballava al sector de la prevenció de riscos laborals: “Vaig pensar que l’única manera que hi havia perquè la Noe pogués superar això era muntar alguna història per intentar que no li tornés a passar a ningú més. Perquè una feina per a un jove pot tenir cert risc, però mai pot ser perillosa”.


El projecte, que està explicat a la pàgina web www.victornuñosalvador.es, es vol iniciar oferint formació. Uns cursos que es dividiran en tres branques: carretons, treballs en altura i prevenció en riscos laborals. “Començarem amb la gent de l’entorn de la família de la Noe, amb una primera jornada al gener, i després la idea és fer convenis amb entitats i ajuntaments per abraçar aquests nens que moltes vegades no saben on anar a parar i donar-los eines perquè puguin entrar en el món laboral formats i en condicions”, afirma Oltra.


El secretari de l’associació, Lluís Vicent, destaca que la idea és preparar el jovent perquè sigui conscient del que hi ha al mercat i que la feina té un risc: “S’han de minimitzar riscos. El desconeixement del risc és el que fa que passin les coses”.


Des de la fundació pretenen donar l’oportunitat a gent jove sobretot, però no només a ells: “No ens tanquem. Si una persona de 50 anys no és conscient que en un treball en altura pot caure i perdre la vida, volem que ho sàpiga i que estigui format. De moment ens centrarem en Castellar però la idea és anar creixent i arribar al màxim de persones possible”. L’associació està treballant perquè els cursos siguin gratuïts: “N’assumirem els costos, els dels formadors, però la intenció és que les persones assistents no paguin res, que puguin conèixer i tenir les eines perquè aquests accidents no tornin a passar o passin el mínim possible”, assegura Vicent.


La mare del Víctor recorda l’altre objectiu de l’associació, igual d’important: conscienciar les empreses. “Això és un binomi. Els treballadors, els joves, han d’estar formats i conscienciats, però les empreses també. Han de tenir al cap la importància de la salut dels treballadors i vetllar per ells, cosa que desgraciadament en molts casos no succeeix”

 

Imatge de Víctor Nuño

 

Festival per recaptar fons per la causa

El 27 de novembre, dissabte, es complirà un any just de l’accident i la mort de Víctor Nuño Salvador. Per al mateix dia l’associació que porta el seu nom ha organitzat a l’Auditori Miquel Pont, a les 18 hores, un espectacle flamenc que pretén ser un homenatge i també recaptar diners per a l’associació, per poder oferir cursos gratuïts sobre prevenció i riscos laborals. Lorena Saura, impulsora de l’acte i professora de flamenc de la Noelia, la mare del Víctor, avança que les entrades, que funcionen a través de taquilla inversa, ja estan esgotades: “Estem molt contents. Hi participa la Casa de Andalucía de Castellar del Vallès, els grups de balls de Cristina Eslava i el ‘cantaor’ Rafa Bueno. El moment més especial serà el ball que farà la Noelia, dedicat al seu fill. El vam començar a preparar juntes, com una teràpia per a ella, perquè pogués expressar el que sentia, i ara el compartirà amb més de 300 persones”. Les entrades estan exhaurides però es pot col·laborar amb la causa enviant un Bizum al telèfon 629 952 610. L’endemà, 28 de novembre, el Víctor tindrà un segon homenatge, en aquest cas al camp de futbol amb la Unió Esportiva Castellar, de què va formar part molts anys. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris