bona 02_617x412
Activistes LGTBI i de l'associació GAG, Comissió d'Igualtat i membres de la Biblioteca
04/07/2018 Actualitat
Homenatge local a les lesbianes invisibles

La Biblioteca Municipal va acollir dimarts passat l’acte per a l’alliberament LGTBI

R.Gómez

La Biblioteca va acollir el vespre de dimarts passat l’acte Mil colors! Lluitadores que va organitzar la Comissió Municipal per la Igualtat amb motiu  del Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals que se celebra arreu del món cada 28 de juny. Enguany, el manifest de la jornada irisada va posar en valor la importància i “la força de la societat civil i dels moviments associatius” per tal d’aconseguir la igualtat real i efectiva de drets del col·lectiu LGTBI. El text també va reivindicar la necessitat d’incloure aquesta qüestió a “l’agenda de polítiques públiques”, amb la lluita contra la LGTBIfòbia en el punt de mira. A més, el manifest va constatar que cal “qüestionar el sistema heteropatriarcal, el binomi home/dona” que no té en compte els matisos, la complexitat dels cossos i la diversitat afectiva i sexual dels éssers humans.


Després de la lectura del manifest, es va projectar el documental Lluitadores de la cineasta búlgara Maria Khan. El llargmetratge, que es va estrenar el 2015, ha estat patrocinat per l’Associació Grup d’Amics, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (GAG).  Així, el treball de Maria Khan recull el testimoni de quatre dones lesbianes que van viure la repressió franquista i el naixement dels moviments associatius feministes i en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI en plena transició. Les protagonistes de Lluitadores han patit una triple discriminació: pel fet ser dones, lesbianes i haver-se fet grans. De fet, aquests testimonis en primera persona es centren en la invisibilitat de les lesbianes que fins els anys 70 intentaven passar desapercebudes per encaixar en un model de família encotillat i tradicional marcat per la religió. El sexe només es vinculava a la reproducció i el plaer estava reservat als homes. “Les dones havíem de servir els homes, tenir cura de la casa i tenir fills. Era la nostra missió. No em pensava que això em pogués passar a mi. Tenia por de què dirien els meus pares i vaig haver de marxar de casa”, reconeixia un dels testimonis.


A tall d’exemple, la Mercè Pons i la Fernanda Ariño ens parlen de la seva relació de més de 40 anys d’història que durant dècades es va disfressar d’una íntima amistat entre companyes de pis. Una clandestinitat que les dones lesbianes d’edat avançada apunten que tornen a viure un cop arriba l’edat de la jubilació. “Les dones grans i lesbianes som invisibles”, sentencia una de les protagonistes. En aquest sentit, Lluitadores critica que en l’etapa més madura de la seva vida algunes dones han de tornar a l’armari perquè topen amb la incomprensió d’algunes residències d’avis que infatilitzen i asexuen la gent gran. “En el moviment del col·lectiu LGTBI la gent gran no existeix, i més si ets dona i amb un poder adquisitiu baix. La vellesa no està ben vista. No hi ha espais públics ni d’oci pensats per a les dones lesbianes grans”, expliquen les activistes Empar Pineda i Carme Porta al documental.


Amb tot, les quatre protagonistes celebren els canvis socials que van començar a produir-se amb l’arribada de la democràcia. “Després de 40 anys de franquisme les nostres reivindicacions eren molt bàsiques: igualtat salarial i laboral, sexualitat pròpia, una educació no sexista i el dret a l’avortament”, detallen les activistes. Un dels punts d’inflexió dels darrers anys va ser la legalització del matrimoni homosexual “que va ajudar a normalitzar que dues dones s’estimin”.


Finalment, després de la projecció del documental va tenir lloc un debat obert que va dirigir José Benito, membre de l’associació Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (GAG).  “Hem  de construir una societat basada en la igualtat a tots els nivells, posar en valor la diversitat perquè hi guanyem tots”, va dir Benito. Entre d’altres qüestions, els assistents van reflexionar entorn el sistema heteropatriarcal que a hores d’ara, encara imposa un model “fal·locràtic i coitocèntric” i sobre la fortalesa de les quatre Lluitadores i la injustícia que suposa relegar la gent gran en lloc de posar en valor i aprendre de la seva expertesa. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris