amputats_1440x961
Alumnes de 6è de primària durant l’activitat de conscienciació de l’Associació Amputats Sant Jordi / CEDIDA
03/12/2021 Actualitat
Les habilitats que cal visibilitzar

Avui, 3 de desembre, es commemora el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional 

Cristina Domene

Avui divendres, 3 de desembre, se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Tot i ser avui el dia en qüestió, durant tota la setmana s’han realitzat diverses activitats relacionades, actes que han tingut molt bona resposta de participació. El taller de defensa personal per a dones amb diversitat funcional de dissabte va ser tot un èxit: “Va agradar molt i el repetirem, ja que elles van quedar encantades  i vam aprendre coses, sobretot consells, que no sabíem”, va detallar la regidora de Diversitat Funcional, Anna Margalef.

 
El primer Cros Inclusiu va ser també espectacular i molt emotiu. “M’agradaria eliminar la paraula ‘inclusiu’, perquè per si sol, si es fa per tothom, ja ho és d’inclusiu. 13 atletes amb diversitat funcional, membres bàsicament del TEB i de Suport Castellar, van córrer al costat d’un atleta voluntari, del CAC, als quals vull agrair el seu acompanyament. Segur que el profit va ser mutu. Van adaptar el recorregut per a cada participant en funció de les seves capacitats”, va aclarir la regidora. 


L’activitat de l’Associació Amputats Sant Jordi, adreçada a l’alumnat i titulada, Joves davant la discapacitat: consciència social i solidaritat va conscienciar alumnes de 6è de primària: “Nois i noies de Castellar han provat de caminar amb un bastó d’orientació i amb cadires de rodes i han completat el taller amb una xerrada on s’ha parlat de diferents pròtesis i de la Diversitat Funcional en general. Ha sigut una jornada, molt interessant, com cada any, a on, a més, l’alumnat ha pogut preguntar tots els dubtes”.


25 persones es van interessar pel taller de l’AVAN ‘Gestió emocional davant una malaltia neurològica’, i també dimecres a la tarda es va fer la presentació del Còmic Escac i Mat, del Raül, membre de Suport Castellar, que explica la seva història i la d’una companya, l’Ester, davant una quarantena de visitants. “Amb un material espectacular, que es pot visitar fins al dia 9 a l’Espai Sales del Mirador, juntament amb treballs manuals d’Arc de Sant Martí i de macramé de la prescripció social, el més bonic és la feina que hi ha al darrere, quan aquestes persones ens expliquen la seva història, perquè no es repeteixi”. L’exposició es pot visitar encara fins al dia 9 de desembre.


La sensibilització envers aquest col·lectiu és molt important. Darrerament, s’han fet passes endavant. Una mostra és com ha evolucionat el llenguatge relacionat. “Ara, hi ha gent que fa servir l’expressió ‘persones amb diversitat funcional’ i altres que prefereixen ‘persones amb discapacitat’, el que hem de desterrar és la paraula minusvàlid. La fórmula adequada, per a no ofendre, és posar sempre la paraula ‘persona’ al davant és dir ‘persona amb una discapacitat’, perquè poden tenir una discapacitat concreta, però en cap cas, són discapacitats en tots els àmbits”, va aclarir Margalef. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris