IMG 20200910 180114_1440x961
Gerard Giménez, fotografiat al seu poble natal, a Caldes de Montbui
16/09/2020 Actualitat
Gerard Giménez: "Si a Sabadell pugen els contagis, a Castellar també”

Després de sis mesos de l'esclat de la pandèmia, L'ACTUAL repassa el seu impacte amb l'economista Gerard Giménez, que va començar a publicar estadístiques municipi per municipi sobre la propagació de la COVID-19. Els resultats es  publiquen a gimenezadsuar.com i al seu twitter @gmnzgerard on està tenint molta repercussió

Jordi Rius

· Per què vas decidir fer una estadística poble per poble de la propagació del coronavirus?
Jo sabia el número total d’afectats que hi havia a Catalunya, però volia saber la incidència real al meu poble, Caldes de Montbui. I una vegada posats, vaig decidir per què no fer-ho amb tots els pobles? I a més, vaig pensar-ho de fer d’una manera que la gent ho pogués consultar, amb gràfiques i visualitzacions de dades.

 

· Va ser difícil fer-ho?
Si tens una mica de nocions bàsiques d’Excel, es pot fer. Les dades ja estaven allà, però havies de fer una mica de pic i pala. Va ser tot un repte per a mi.

 

· Com va venir la feina al Servei de Videovigilància del Vallès?
Això va ser després. Arran de la repercussió que vaig tenir compartint les gràfiques, em va arribar aquesta feina temporal.   Necessitaven gent que fes estadístiques sobre la Covid-19 i és el que estava fent. Com et pots imaginar, va haver-hi una demanda molt gran  i el departament de Salut va contractar molta gent.

 

· Una de les teves darreres entrades al teu Twitter és sobre el retorn a les escoles.  Amb diferents gràfiques mostraves on podien obrir les escoles. L’anàlisi era bastant preocupant...
Segons els criteris d’un grup d’experts de Harvard amb la incidència que hi ha actualment, realment només podien obrir a unes 20 comarques totes les escoles, incloent batxillerat i secundària. Seguint també aquests criteris , l’altra meitat no podria obrir secundària.

 

· A ciutats com Nova York s’ha optat per fer classes a l’aire lliure. Per què no s‘ha fet aquí?
La veritat és que una reclamació  fer classes a l’exterior o intentar minimitzar les classes a l’interior. No estic dient fer el 100% de classes a l’exterior, ni molt menys. Com pot ser que un país com Noruega s’estigui discutint i s’estigui implementant ja aquestes mesures i, en canvi, aquí no. Allà a Noruega han gestionat molt bé la pandèmia i segueixen apostant per aquestes mesures més extremes.

 

· Tens la sensació que aquí s’han fet les coses malament?
Jo no diria malament. S’està fent tan bé com s’està podent però potser sí que trobo a faltar una mica més de flexibilitat, de pensar que la pandèmia és un fet que passa cada 100 anys i que, per tant, hem de prendre mesures extraordinàries.  Per exemple, obrir les escoles al juny hagués estat millor perquè hi havia tants pocs casos que era una situació perfecta. I els  nens s’havien passat a casa quatre mesos. Com és que no podíem haver obert al juny? Oh, és que eren vacances. Però la situació és excepcional i calia donar-hi la volta.

 

· Es preveu un augment important de casos amb les escoles obertes?
El grup de la UPC que assessora el govern i que publica un munt d’informes va dir que un 4% dels alumnes s’haurien de confinar durant les dues primeres setmanes de curs. A Catalunya hi ha 1,4 milions d’escolars i un 4% del total són bastants nens, que s’han de confinar a casa seva. El problema que hi veig és que això no s’acaba amb les dues primeres setmanes. Serà un degoteig constant d’aules que han de tancar. 

 

· Com veus la situació a Castellar?
Fa tres setmanes hi va haver 18 casos, la següent 13 i aquesta darrera 11.  Els últims tres dies n’han trobat cinc. Hi ha molta interacció amb Sabadell. Si pugen els casos a la ciutat veïna, a Castellar també pujaran. 

 

347 CASOS EN 6 MESOS A CASTELLAR  

 

evolucio pandemia

Evolució de la pandèmia 

 

 

Catalunya fa ja sis mesos que conviu amb la realitat de la pandèmia. Va ser a mitjans de març quan van saltar les alarmes a causa dels inèdits ingressos a les UCI amb patologies respiratòries que acabaven amb una mateix diagnòstic: Covid-19. Des d’aleshores, Castellar del Vallès ha sumat 347 contagis, 298 dels quals han estat confirmats a través de les proves PCR.


En aquests moments, els contagis confirmats de Covid-19 han experimentat una augment en els darrers dies a Castellar del Vallès. Després d’un final d’agost i un inici de setembre en què el risc de rebrots havia baixat a moderat, des de finals de la setmana passada la xifra de positius per coronavirus va en augment. La setmana del 5 a l’11 de setembre es van registrar 13 nous contagis i el risc de rebrot ara és alt. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris