BIG 028534921102320 02_1440x961
Compareixença conjunta del vicepresident Jaume Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó. || R. MORENO
24/10/2020 Actualitat
La Generalitat demanarà al govern central la declaració d'estat d'alarma

D'aquesta manera, sumant-se  a la petició d'altres governs autonòmics, podria aplicar un toc de queda nocturn

Redacció

La Generalitat va acordar ahir al vespre sol·licitar de manera formal la declaració de l’estat d’alarma al govern central i exigir que sigui “descentralitzat i amb comandament únic de la Generalitat” davant l’evolució de la segona onada de la pandèmia. També va anunciar que decretarà un toc de queda nocturn a tot Catalunya  un cop entri en vigor l'estat d’alarma. Així ho van comunicar el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

Segons va explicar el vicepresident, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “disposar de totes les eines i les garanties per poder prendre mesures per limitar la mobilitat i mobilitzar recursos, protegir la salut de la ciutadania i respondre les necessitats de la crisi. En definitiva, per salvar vides”. En aquest sentit, va fer una crida a la responsabilitat de la  ciutadania perquè romangui a casa, limiti la vida social als contactes imprescindibles i redueixi la mobilitat. “Aquesta és la millor manera de protegir-nos i de protegir, també, les persones que estimem i són vulnerables. Hem de reforçar la nostra responsabilitat social i la nostra actitud cívica”, va apuntar.

L’evolució de les dades epidemiològiques dels darrers dies, han portat a la Generalitat a prendre aquesta decisió i a sospesar l’aplicació de mesures més restrictives de mobilitat i excepcionals que les adoptades fins ara. “Per això necessitem un estat d’alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l’única autoritat competent a Catalunya en relació a les mesures de l’estat d’alarma, on mantingui, no només totes les competències, sinó també tota la capacitat de gestió. Prenent totes i cadascuna de les decisions, assumint totes les responsabilitats” va remarcar.

La consellera de la Presidència va explicar que el la Generalitat ja ha comunicat aquest acord a l'executiu espanyol perquè “el més aviat possible i de manera urgent autoritzin aquesta eina”. Va explicar que la diferència entre aquest estat d’alarma i el del mes de març és que aquell es va declarar “de manera unilateral, recentralitzava competències i manllevava les de la Generalitat”. La consellera va recordar que en aquests moments hi ha 1.698 hospitalitzats per Covid-19, dels quals 296 són a l’UCI; que hi ha hagut més de 5.000 nous casos positius en les ultimes setmanes, i que la RT es troba prop de l’1,5.

Els governs aiutonòmics del País Basc, Astúries, Extremadura i la Rioja han fet peticions similars al govern de Pedro Sánchez. S'especula que Moncloa convoqui un Consell de Ministres extraordinari aquest cap de setmana per decretar l'estat d'alarma a Espanya després de l'augment de contagis de coronavirus.

Comparteix
M'agrada
Comentaris