El científic del CSIC Antonio Turiel inaugura L’Aula amb una xerrada sobre el futur de l’energia
L’Auditori d’El Mirador es va omplir dimecres passat en la sessió inaugural del 15è curs de L’Aula de Castellar. Un curs que va començar amb el científic del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, Antonio Turiel. El convidat té una llarga trajectòria en l’àmbit de la recerca i la ciència, i és membre del Comitè Científic Assessor de la missió SMOS de l’Agència Espacial Europea i coordinador de la Plataforma Temàtica Interdisciplinar TELEDETECT del CSIC de recerca en observació remota de la Terra.
Abans de la ponència que portava per títol El futur de l’energia, com és habitual, el president de L’Aula, Anton Carbonell, acompanyat per l’alcalde Ignasi Giménez, i el coordinador del projecte Universitat a l’Abast de la UAB, que tutela una vintena d’aules com la de Castellar, Santiago Guerrero, va adreçar-se al públic. Carbonell va recordar que l’entitat té “un gran sentit comunitari” , que vol integrar-se en la societat, i que aposta per esperonar “el pensament crític, per trencar els límits intel·lectuals que ens autoimposem, per ampliar horitzons”. Tot plegat, de bracet amb una programació multidisciplinar amb conferències sobre ciència, geopolítica, cultura, sense perdre de vista l’humanisme i qüestions relacionades amb l’actualitat. A més, Carbonell va valorar molt positivament la col·laboració amb entitats com el Club Cinema Castellar Vallès, i va explicar que seguiran apostant per iniciatives com les Audicions Íntimes, que estan obertes a tota la ciutadania. Aprofitant l’avinentesa, el president de L’Aula va reivindicar la creació d’un “Centre d’Arts Visuals de Castellar”, per a la divulgació i curació del patrimoni artístic de la vila.
Al seu torn, l’alcalde Ignasi Giménez va felicitar la junta per la feina feta durant aquests 15 anys, i va subratllar la importància de L’Aula com “un espai de reflexió, de debat, de pensament crític”, que dota la ciutadania “d’eines per afrontar el reptes de futur” d’una societat canviant i en plena efervescència en molts àmbits.
Carme Hosta i Eulàlia Cabanés són dues de les sócies de més de noranta anys que van ser homanatjades amb un ram de flors - R.G.
Finalment, L’Aula va homenatjar amb un ram de flors les sòcies Eulàlia Cabané i Carme Hosta , i també a Montserrat Mateu, que no va ser present però que també va rebre les flors a casa. Totes tres han bufat noranta espelmes i segueixen fidels a aquest projecte d’envelliment actiu tan arrelat a la vila.
LA CRISI DEL DIÈSEL OFEGA EL CAMP
Antonio Turiel va oferir durant la ponència una fotografia sobre l’escenari de futur de la crisi energètica, però també el camí que ha provocat la crisi del dièsel, amb una menció especial al canvi climàtic, un monstre difícil d’abordar. “No hi ha discussió, el futur el 100% de l’energia serà renovable”, va dir. “No se’n parla de la crisi del dièsel, però la seva carestia afecta l’agricultura, el transport i la mineria”, va explicar. “Hi ha països productors de petroli com Mèxic o Veneçuela amb situació de racionament. Argentina ha perdut el 20% de la collita, a Nigèria l’any passat es van suspendre els vols domèstics”, va apuntar. El científic va parlar dels pics de producció de petroli, carbó, gas i urani, del bloqueig energètic de Rússia a Europa i es va mostrar molt crític amb les previsions de futur que fa l’Agència Internacional de l’Energia, perquè no ofereixen una panoràmica realista. “A llarg termini ens haurem de basar només en l’energia renovable, però les renovables tenen moltes limitacions”, va apuntar. I va concretar que aquestes limitacions no només fan referència al volum de generació d’energia sinó també a “la dependència de materials escassos o la dificultat de l’electrificació”, quant a la transformació del sistema.