Rat Basterretxea és membre del Consell Escolar del Joan Blanquer i promou una Marató per la Diversitat per aconseguir fons per al personal de suport a la inclusió a les aules
La Rat Basterretxea és mare del Pau, un nen de cinc anys amb necessitats especials, que va a l’escola Joan Blanquer. La Rat és membre del Consell Escolar de l’escola i, en la primera reunió de curs, “el claustre ens va manifestar que aquest any teníem dos nens autistes més a l’escola i ens havíen disminuït 10 hores del servei de vetllador”. Justament aquest curs ha entrat en funcionament el Decret 150/2017 de l’atenció educativa en un marc d’un sistema educatiu inclusiu però no s’ha traduït en més recursos: “No només no augmentem” -diu Basterretxea- “sinó que disminuïm quan la necessitat augmenta”.
El següent pas va ser la reunió amb el Consell Escolar Municipal, i “vam veure que el problema amb vetlladores era generalitzat”. Per exemple, a la unitat de Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI) que hi ha al Joan Blanquer hi ha dues educadores per a 10 nens, que estan distribuïts en vuit grups diferents. “Si hem de fer inclusió i els alumnes han d’estar dins de l’aula és imposssible amb dues educadores”, es lamenta Basterretxea. Com fins ara no estan arribant recursos “és molt difícil fer inclusió perquè els agrupes o tens moltes dificultats per atendre’ls”.
Després de constatar que el problema d’hores per a personal vetllador era generalitzat, la Federació d’AMPES es va posar en contacte amb l’Ajuntament per aconseguir un finançament “urgent” -veure notícia- per contractar personal vetllador a partir de gener. Una vegada aconseguit el compromís que ha de cobrir tot el que queda de curs, les AMPES volen reunir-se amb Serveis Territorials del Departament d’Educació per traslladar-los les seves inquietuds.
Per tenir “una bossa per si es necessita fer una aportació a les escoles per al pròxim curs”, s’està organitzant de cara a la primavera una Marató per a la Diversitat. Aquest dimecres es crearà una comissió i, “a partir d’aquí, volem implicar totes les escoles del municipi i a tota la gent del poble, recaptar bastants diners i així poder actuar”. Augmentar les hores del personal vetllador és el primer pas, però “es poden fer més coses en logopèdia, dislèxia, problemes de lateralitat o formació”.