06   Jordi Perarnau FOTO_1440x961
El castellarenc Jordi Perarnau, assessor fiscal, durant un moment de l’entrevista amb L’ACTUAL. || C.DÍAZ
15/04/2021 Actualitat
“És important revisar l’esborrany”

Els ERTO i els subsidis del SEPE condicionaran l’exercici fiscal de prop de 4 milions de treballadors

C.D./R.G.

Enguany es presentaran un 2% més de declaracions de la renda que en l’exercici de l’any passat, segons ha estimat l’Agència Tributària, amb un 6,3% més de declaracions positives a Catalunya, és a dir, que sortiran a pagar. És l’exercici de la pandèmia, i està marcat pels ERTO i els subsidis del SEPE, que condicionaran els comptes de prop de 4 milions de treballadors de tot l’Estat.


Concretament, l’assessor fiscal castellarenc, Jordi Perarnau, explica que tot i que no hi ha canvis normatius importants, cal posar fil a l’agulla per saber com afecten els ERTO als contribuents, perquè “molta gent que no tributava,  que no tenia l’obligació de fer la declaració, aquest any els sortirà a pagar. El SEPE no ha aplicat retencions, però Hisenda vol la seva part”. Per tant, la retenció que no es va fer durant l’any 2020 serà la que hauran de pagar aquests contribuents. Quant a les persones afectades per ERTO, l’assessor detalla que el pagament es podrà fraccionar sense interessos fins a sis mesos. El pagament del primer termini de la renda s’haurà d’abonar el 20 de juliol, i la resta de fraccions el dia 20 de cada mes. Per a la resta de contribuents, es pot dividir el pagament en dos terminis.


Però la retenció de les prestacions no és l’únic entrebanc relacionat amb els ERTO i els ingressos del SEPE. “Molta  gent no ha cobrat la quantitat adequada.  Qui ha cobrat de més i ha de retornar-ho, si aquesta és la dada que consta a Hisenda, tributarà  per sobre del que li tocaria. El SEPE actualitza contínuament aquesta informació a Hisenda, i això ens obliga a estar al cas de declarar la quantitat correcta”, puntualitza.“Si declarem basant-nos en les dades fiscals, sense saber si aquesta quantitat és correcta o no, pot ser que tributem de més. És importar revisar l’esborrany”, remarca. És per això que l’Associació d’Assessors Fiscals de Catalunya recomana esgotar el termini, que finalitza el 30 juny,  per donar temps a què es corregeixin les dades fiscals, i es regularitzin a l’arxiu d’Hisenda. “Moltes vegades el perceptor del subsidi no sap si ha cobrat de més”, reconeix Perarnau. El llindar per no presentar la declaració en cas d'un únic pagador són 22.000 euros. Si tenim més d'un pagador, és 14.000 euros sempre que el segon pagador no superi els 1.500 euros.


Tot i que per a molts serà una declaració que els buidarà les butxaques, els contribuents poden deduir algunes despeses. “Desgraven els habitatges adquirits abans del 2013, i també els lloguers anteriors al 2015, i els plans de pensions. Fins ara es podien aportar fins a 8.000 euros en plans de pensions, però a partir de 2021 l’han limitat a 2.000 euros. Era una deducció que sobretot afectava rendes elevades”, constata l’assessor.


Finalment, Perarnau recorda que també es poden deduir les aportacions a entitats sense afany de lucre o que fan activitats de mecenatge, així com sindicats i quotes de col·legis professionals. 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris