Mireia Comas, a la I Jornada d'Història de Castellar_617x412
Mireia Comas, a la I Jornada d'Història de Castellar - A.Pérez
30/03/2015 Actualitat
"Era una dona de caràcter fort, tenaç i constant"
La professora d'història de la UB, Mireia Comas, reconstrueix a la I Jornada d'Història de Castellar, la vida de la noble catalana Blanca de Centelles, que va ser propietària del Castell de Clasquerí
R.G.
En el marc de la I Jornada d'Història de Castellar, que va tenir dijous passat l'Auditori, la professora d'Història Medieval de la UB, Mireia Comas, va descobrir als assistents la biografia de Blanca de Centelles. Entre d'altres possessions, la noble va acumular el castell de Vallparadís a Terrassa, i el castell de Clasquerí, a Castellar. Entre 1300 i 1310 els documents del fons de Fontcuberta assenyalen que Blanca de Centelles va donar o vendre el Castell de Castellar entre el 1300 i el 1310. Fins ara es desconeixien totes les connexions d'aquesta noble catalana amb Castellar del Vallès.


· Qui era Blanca de Centelles?
Blanca de Centelles va viure a Catalunya a finals del segle XIII i durant la primera meitat del segle XIV. Va ser senyora de Vallparadís i també castlana de Terrassa, Eramprunyà, al Baix Llobregat, i Sitges. Era filla de Bernat de Centelles i Saurina de Terrassa.

· Va ser propietària del castell de Clasquerí. Tenia més propietats a Castellar?
És el que hem d'investigar. Blanca de Centelles no era senyora de Castellar, però amb l'accés a la documentació de l'arxiu Fontcuberta investigarem les seves connexions amb la vila. Encara hem d'obrir aquesta porta!

· Per què estaven enfrontats Blanca de Centelles i el rei Jaume II?
No tenien bona relació perquè ella era senyora d'uns feus que eren propietat del rei. En algunes etapes de la seva vida les relacions no van ser bones perquè el rei l'acusava de no administrar bé i no tenir cura d'aquestes propietats reials, en especial del castell d'Eramprunyà. No sempre van estar enfrontats. De fet, Blanca de Centelles va acompanyar en un viatge molt llarg la filla del rei, la infanta Elisabeth, perquè es casés amb un príncep alemany.

· Va tenir descendència?
Va tenir dos marits. Era molt habitual a l'edat mitjana. Les dones que sobrevivien es casaven més d'una vegada. En el seu cas, primer es va casar amb Galceran de Cabrenys i després amb Bernat de Calders, amb qui va tenir fills, però que van morir abans que ella. Les propietats de Blanca de Centelles venien majoritàriament per part de la seva mare. El patrimoni del marit es va quedar a la família del seu marit quan va enviduar. Com que no va quedar descendència viva, va deixar les seves propietats als cartoixans, com el cas del castell de Vallparadís.

· Quins arxius has consultat per reconstruir la seva biografia?
Vaig començar amb la recerca el 2012, i he consultat l'arxiu de la baronia d'Eramprunyà, l'arxiu de Fontcuberta, l'arxiu de la Corona d'Aragó i l'arxiu notarial.

· Com descriuen aquests documents a Blanca de Centelles?
Destacaria el caràcter d'aquesta dona, tenaç i constant, que va lluitar per defensar els seus drets. A l'edat mitjana tothom era molt conscient del seus drets i de les seves obligacions. Per tant, si creien que havien de defensar les seves propietats, ho feien davant de les autoritats judicials o d'àrbitres perquè dirimissin sobre els conflictes que tenien amb altres persones. Aquesta tenacitat i aquesta constància la trobem sovint a molta de la documentació relacionada amb Blanca de Centelles. També, com a hereva del seu pare Bernat de Centelles, com ell, era una persona de caràcter fort que s'enfrontava amb qui anés en contra seva.

· Gràcies a aquests litigis, que quedaven per escrit, hem pogut reconstruir la seva vida?
Sí, però ens limiten a una qüestió molt concreta com són les lluites d'interessos i de drets entre dos senyors nobles. Podem anar més enllà i fer una lectura als documents del seu caràcter, però falten peces de la seva vida.

· Quina informació sobre ella t'agradaria descobrir?
M'agradaria tenir més dades sobre els seus fills. Els arbres genealògics parlen d'un fill, però la documentació a la qual he accedit parla de "fills", en plural. També m'agradaria disposar de més informació sobre els capítols matrimonials
Comparteix
M'agrada
Comentaris