06 garberes_1440x961
Una de les proves de la gimcana La Garbera de Ferro, que es va celebrar dissabte passat a l’institut  ||  Q, PASCUAL
13/06/2022 Actualitat
Una dècada de Les Garberes

Cloenda del curs amb la celebració del 10è aniversari dels cicles formatius agraris a Castellar

Rocío Gómez

L’Institut de Jardineria i Agricultura de Castellar, Les Garberes, acaba de celebrar el seu desè aniversari, i es posiciona com un dels equipaments educatius a la comarca referent quant al sector agrari. Són deu anys de creixement i consolidació d’una institució educativa arrelada al territori, que va néixer a les aules de l’Institut Castellar. La festa per celebrar aquesta primera dècada va tenir lloc dissabte passat a les instal·lacions de l’institut, al Pla de la Bruguera. “Va ser una festa molt divertida i bonica, de molts retrobaments”, reconeix Berta Tasias, directora de Les Garberes. Durant la tarda es va celebrar la 1a gimcana de La Garbera de Ferro, en què van participar sis equips d’alumnes i un de professors. “Les proves eren tibar d’un tractor el màxim de metres possibles, transportar litres d’aigua en un carretó o fer la rasa més llarga”, apunta. La celebració es va amanir amb la participació del grup de diables i batucada de Les Bruixes del Nord, un sopar popular que va comptar amb més de 200 participants, música en directe i sessió de dj’s.


La biòloga Berta Tasias es va vincular al projecte des dels seus inicis, quan es va anunciar l’arribada dels cicles formatius de la família agrària a Castellar.  Tasias recorda que “els cicles van començar a impartir-se a l’Institut Castellar i el curs del 2019 es va inaugurar el nou equipament, l’Institut Les Garberes, quan el Departament d’Educació ens va segregar en un institut independent”, explica.


Amb aquesta vocació “de servei públic”, diu Tasias, i amb l’objectiu de  transmetre la passió pel camp, per la jardineria i per l’agricultura, Les Garberes a poc a poc s’ha fet un forat com un equipament de referència. Aquest curs que està a punt d’acabar, finalitza amb 120 estudiants i una quinzena de professors. Tasias detalla que el perfil d’estudiant és de “gent jove que ha acabat la ESO o el batxillerat però també persones adultes que volen canviar de sector professional i fan aquesta aposta per estudiar. L’any passat vam tenir moltíssima demanda. Hem ampliat l’oferta d’estudis i anem omplint”. En aquest sentit, la directora assegura que una de les claus de l’èxit del projecte és l’equip docent “professional i compromès, l’ànima de Les Garberes”.

 

A7305397

Una de les proves de la gimcana de La Garbera de Ferro - QUIM PASCUAL

 


OFERTA FORMATIVA DE LES GARBERES
L’oferta formativa de Les Garberes ha augmentat durant aquesta dècada. Si bé aplega els cicles formatius de la família agrària, també ofereix altres propostes i cursos propis. Tot plegat, amb una formació teòrica i pràctica, amb una estreta relació amb les empreses de proximitat per afavorir la inserció laboral dels estudiants.


Concretament, a l’institut es pot cursar al cicle formatiu de grau  superior (CFGS) de Paisatgisme i Medi Rutal, i dos cicles formatius de grau mitjà (CFGM), el de Jardineria i Floristeria i el de Producció Agroecològica.  A més, també s’ofereixen el Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar en Jardineria i Viverisme, i cursos de formació no reglada, una proposta d’especialització del sector que l’institut programa en col·laboració amb l’associació l’ERA de Manresa. En aquest cas, l’oferta es completa amb el curs bàsic d’arboricultura i treballs en alçada, curs de disseny i càlcul d’instal·lacions de reg, horta ecointensiva familiar, manteniment i reparació d’instal·lacions de reg o el curs per a l’ús eficient i segur d’una motoserra. 


Finalment, a l’institut del Pla de la Bruguera també es pot participar als plans de transferència tecnològica (PATTs), unes jornades tècniques que es fan amb la col·laboració de RuralCat  i el Departament d’Agricultura sobre recerca i divulgació, que s’adrecen als agents  del teixit tècnic i productiu de l’àmbit agrari català. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris