L’entitat ha engegat el dispositiu Acollida respon per fer front a totes les demandes que està rebent de la ciutadania durant la pandèmia
Encomanant-se al motiu pel qual va néixer, allà per 1863, la Creu Roja no ha deixat de treballar en cap moment en aquests dies incerts de coronavirus ‘per protegir la vida humana i la salut de tots sense cap mena de discriminació’, tal com resa en els seus principis fonamentals.
A Castellar, la institució humanitària s’ha arromangat per no deixar ningú enrere, cap família, llar, infant o persona gran desatesa. I per aquest motiu ha engegat el dispositiu Acollida respon, per fer front a totes les demandes que estan rebent per part de la ciutadania. S’ha creat la Unitat d’Emergència Social, on participen 25 voluntaris diàriament. “Recollim totes les peticions que ens arriben, tant directament a Creu Roja, com des de Servei Socials, ja que estem treballant coordinats amb l'Ajuntament i també amb Càritas, i intentem donar respostes ràpides”, explica Paula López, tècnica de Projectes de Creu Roja, a Castellar.
Els voluntaris han fet un curs específic sobre la covid-19 / Cedida
La llista d’accions que està fent aquest equip, format per voluntaris i per personal tècnic, és interminable. A les respostes més urgents de compres d’alimentació o de farmàcia, se sumen altres peticions noves, creades de la situació actual, i l’adaptació de serveis i projectes que es feien fins ara. “Hem fet el lliurament de les targetes moneder per a infants. Dels 247 lliuraments programats, únicament no hem localitzat a tres famílies. També s’han lliurat 23 targetes moneder a les famílies que tenim en el projecte de Joves, a l’institut”, ha detallat López.
Dimarts és el torn de repartiment de medicaments que provenen del Taulí. “Tenim un llistat de persones amb malaltia crònica i per evitar que es desplacin a l’hospital, nosaltres els fem arribar les medicines. Hem fet 50 repartiments en dues setmanes”. I dimecres va tocar una distribució diferent. Els voluntaris de Creu Roja van ajudar l’Ajuntament a lliurar a domicili les samarretes per a persones amb necessitats especials, perquè puguin sortir al carrer i evitar així que puguin ser assenyalats per fer-ho.
Samarretes per a persones amb necessitats especials / Cedida
L’entitat s’adapta contínuament per no deixar de fer alguns dels seus projectes més consolidats. I si han de reconvertir una iniciativa, no dubten a fer-ho. És el cas del projecte d’acompanyament educatiu que feien, amb nens i nenes, dos dies per setmana després de l’escola. L’han pogut recuperar gràcies a unes targetes amb connexió a internet. “En les trucades de seguiment que fem, les famílies ens van comentar que els nens estaven avorrits i, a estones, afeixugats. Vam pensar en adaptar el servei per continuar amb l’acompanyament i gràcies a la donació de targetes de 50 GB per facilitar-los l’accés a Internet, fem les trobades per videotrucades. Una de les voluntàries té grups de quatre i resol dubtes de deures i també fan activitats, com experiments. Hem començat aquesta setmana i els nens estaven eufòrics, contents de poder-se veure de nou”, ha explicat la tècnica.
Trencar la solitud
Moltes persones grans eres assídues als tallers que ofereix Creu Roja al seu local, a la plaça Llibertat. Per no deixar-los desacompanyats, els voluntaris fan rondes de trucades periòdicament, contactant amb 175 persones, per detectar necessitats, per recordar-los que no estan sols i per fer, també, prevenció davant el coronavirus. “A més, tenim una sèrie de trucades programades, que des de Serveis Socials i des de les mateixes famílies ens han demanat que les fem cada dia, per parlar amb la persona una estona, que tingui una conversa amb algú aliè al seu nucli. Perquè també troben a faltar Creu Roja”.
Els voluntaris fan rondes de trucades periòdicament / Cedida
A banda dels 25 voluntaris habituals de Creu Roja “que estan donant una resposta increïble”, també s’afegiran en els propers dies, per ajudar en les tasques que ofereix l’entitat, persones voluntàries de la borsa de l’Ajuntament. “S’aniran incorporant a mesura que es vagin creant noves necessitats”. La logística es fa a través d’un grup de WhatsApp on arriben totes les peticions. “Les anem distribuint als diferents voluntaris. La persona que es pot encarregar de fer l’acció ve a l'oficina, els hi donem la mascareta i els guants. Tots han fet un curs específic de formació sobre la covid-19", comenta López. La tècnica afegeix que, malgrat la feina, a vegades de 24 hores, se senten mot reconfortats “de copsar que el que fem té un efecte positiu sobre la població i veure'ls tan agraïts en qualsevol de les accions que fem”.