6 marcelcanudas_617x412
Un tècnic d’Instal·lacions Marcel Canudas revisa un aparell d’aerotèrmia / Cedida
24/01/2023 Actualitat
Com optimitzar el consum energètic a la nostra llar?

Amb la baixada de les temperatures d'aquests dies és aconsellable establir certs hàbits per tenir una bona climatització

Cristina Domene

Aquesta setmana ha estat la més freda dels darrers mesos, amb temperatures que han descendit dels 0 graus en diverses jornades i, fins i tot, amb la caiguda d’alguns flocs dimarts al matí. Amb la baixada de les temperatures cal tenir en compte una sèrie de recomanacions per tal de tenir una bona climatització a casa i poder optimitzar el consum energètic a la llar. La principal i òbvia és tenir un aïllament tèrmic adequat. Un habitatge amb els sostres i parets ben aïllats i amb finestres amb doble vidre que tanquin adequadament, reduirà els costos de climatització considerablement perquè permetrà reduir les fuites de calor. Però a banda de l’aïllament, podem fer petits gestos que ens ajudarà a mantenir la temperatura de casa òptima i estalviar també en la factura. Per exemple, deixar entrar la màxima radiació solar durant el dia i, a la nit, abaixar tendals, persianes i cortines per conservar la calor durant les nits d’hivern.  


Quant a la calefacció, una temperatura de 19-21ºC és suficient per gaudir d’un confort adient. Reduir la temperatura un grau suposa un estalvi d’energia del 8%. Marcel Canudas, propietari de l’empresa de nom homònim que es dedica a instal·lacions i reparacions de serveis a Castellar  recorda la importància de purgar els radiadors i si tenim habitacions buides a la llar o que gairebé no s’utilitzen és convenient tancar la vàlvula dels seus radiadors o baixar la temperatura en el termòstat d’aquestes. “Això sí, l’habitació ha d’estar ben aïllada perquè no s’escapi l’aire fred. És recomanable, per exemple, posar rivets tèxtils a les ranures de les portes”.  També  pujar la temperatura de l’aigua de la caldera, “perquè quan fa fred en necessita una mica més, per exemple, si tenim una temperatura de 70ºC, pujar-la a 75 ºC per si hi ha un pic de fred, aconseguir combatre’l”, diu Canudas. Respecte al dubte habitual de si mantenir la calefacció sempre encesa o no, depèn dels hàbits de cada llar. “Si estàs moltes hores fora, treballant, per exemple, no val la pena mantenir la calefacció encesa, però si estàs moltes hores a casa, és millor no apagar-la, mantenir-la. Jo recomano intentar que la temperatura de casa no s’abaixi dels 18 ºC perquè després recuperar-la és una despesa més gran de gas que no pas el que se suposa que ens hem estalviat tenint-la apagada”


Amb la baixada de les temperatures d’aquests dies, Instal·lacions Marcel Canudas està rebent moltes trucades relacionades amb el fred: “Estem atenent moltes avaries de calderes que s’espatllen, llars que, amb aquest pic de fred, no arriben a la temperatura habitual, o els radiadors no estan ben calculats o són petits”. I és que a  l’hora d’instal·lar un equip per produir  calor a casa nostra, és recomanable tenir en compte l’ús que se’n farà i les dimensions dels espais a escalfar. I sobretot adquirir un aparell de classe energètica molt eficient. “Per exemple, les calderes de condensació són molt més rendibles”, assegura el professional.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris