plantaciooliveres_617x412
Aquesta setmana els operaris estan plantant les oliveres a la zona de Can Moragues. || Q. PASCUAL
06/06/2019 Actualitat
Castellar tindrà un mar d’oliveres

Una gran plantació  omplirà les finques de Torre Turull i Can Moragues de 53.000 oliveres

Els propietaris de Torre Turull i Can Moragues -dues finques dividides per Torrent de Colobrers- han decidit fer la seva rehabilitació integral, tant de la part agrícola com de la patrimonial. “És una finca que pertany a la família des de fa molts anys. Ha passat èpoques més bones, més dolentes i des de fa uns anys la finca estava una mica abandonada i finalment hem decidit rehabilitar-la totalment, per donar-li un aire nou”, explica el propietari Guillermo Rosés.


Per encetar el projecte, els propietaris han decidit començar rehabilitant la part agrícola.  L’aprofitament de les parcel·les conreables fou històricament de vinya i, en anys recents, de cultius herbacis de secà i ordi, però s’ha fet un canvi cap a l’olivera. “Estem realitzant una superplantació intensiva d’oliveres, que quan creixin faran 2 o 3 metres d’alçada com a molt. Dona molta feina, val molts diners, però també li posem molta il·lusió que és molt important”.  Aquestes setmanes s’està duent a terme la plantació. Concretament són 53.000 oliveres, repartides en 34 hectàrees -l’equivalent aproximat a 34 camps de futbol- amb un sistema de reg de gota a gota. Per decidir-se per aquest arbre, es va fer un estudi previ, perquè una altra opció era apostar per fruita seca, noguera o ametller. “Hem fet un estudi del clima, de l’aigua de la terra i fins i tot, del voltant, de la societat perquè no només tenim en compte la part tècnica, també la part social i tot el que envolta a la finca”


L’especialitat d’oliva que s’ha escollit és l’arbequina, de mida petita, perquè és la que dona oli de millor qualitat. I és que la intenció, a llarg termini, és poder produir oli. “Si tot funciona bé, que poden passar mil coses, la idea és que d’aquí tres anys puguem recollir les olives. En un primer moment, vendre-les. I després, si tot funciona bé, produir oli, que implica altres disciplines, com el màrqueting, la comercialització... Però ens encantaria fer oli, amb una denominació d’origen que donés nom al poble”.


Per fer la plantació s’està utilitzant maquinària puntera. Un vehicle amb GPS va posant cada olivera automàticament amb una precisió exacta perquè quedin totes arrenglerades paral·lelalment. Aquests dies, la màquina i els operaris estan treballant a la finca de Can Moragues, on antigament estava ubicat el camp d’aviació d’ultralleugers, també impulsat per la família propietària. 


Segons ha explicat el regidor en funcions de Planificació, l’Ajuntament valora molt positivament aquesta iniciativa privada i el fet que es pugui fer realitat la creació d’una marca Castellar en productes amb DO com el futur oli de la Torre Turull, “fet que permet la promoció de la vila com ja passa, per exemple, amb la mongeta del ganxet”.

 

El propietari, Guillermo Rosés, va fer una visita amb les autoritats municipals dimarts passat. Q. Pascual

El propietari, Guillermo Rosés, al centre amb l’alcalde i el regidor de Planificació / Q. PASQUAL


Història de la Torre Turull
Les dues finques on s’estan plantant les oliveres envolten la casa, la Torre Turull i Masia Can Moragues, on s’arriba després d’una arbreda que s’inicia a la carretera B-124. La intenció de la família, com manifesta Rosés, és millorar també la Torre. “Primer ens dedicarem al pla agrícola. Si funciona bé, anirem arreglant tota la finca, que vol dir condicionar la casa, arranjar el jardí i donar-li el caràcter que tenia antigament”. Rosés té molts records i històries de quan la família hi vivia i hi estiuejava a la torre. “És una finca privada, però també ens agrada que vingui la gent. Ens agrada que vinguin escoles i que puguin veure la plantació”.


Torre Turull és una casa senyorial d’arquitectura residencial rural. Tot i que la construcció data del segle XIX, les últimes reformes es van fer a començaments del segle XX. Va estar habitada fins als anys 60. Segons s’explica al catàleg de Patrimoni de Castellar, l’edifici compta amb dues torratxes, la més gran a la façana nord d’accés (amb certa semblança a la Torre Balada), i la de menor dimensió a la cantonada a sud-est. 
Tot el conjunt edificat presenta un estil eclèctic i sumptuós, amb combinació de tècniques i materials propis del modernisme. A l’interior destaquen dues llars de foc de grans dimensions, sostres enteixinats, arcs ogivals de pedra, i terres de mosaic i fusta decorats a les estances principals. La casa té uns 1.400m2.  

 

Potenciar l’activitat agrícola al municipi amb un conreu súperintensiu

Aquest espai que ocupen les finques de Torre Turull i Can Moragues té una llarga història. A tall d’anècdota, el regidor en funcions de Planificació, Pepe González, recorda que una de les propostes que es van posar sobre la taula fa uns anys 15 anys  va ser un projecte de zoo, en un espai per fer un equipament supramunicipal ja que la zona zona també està en terme de Sabadell. “Amb el nou Pla d’Ordenació Urbanística la qualificació és de sòl rústic, fet que possibilita la recuperació de l’espai per poder fer cultius agrícoles”, explica González. Aquesta iniciativa, sosté el regidor, “connecta bastant amb la que tenim a l’Ajuntament sobre cap a on ha d’anar el nostre municipi: val la pena potenciar la part rústica agrícola”.


El conreu súperintensiu que s’està duent a terme pot donar fruits en forma de collita en uns tres anys.Com també assenyala González, “una vegada que estigui tot crescut el paisatge de la zona canviarà considerablement”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris