D'esquerra a dreta: Jordi Prat, Margarita Arboix i Ignasi Giménez durant l'acte de signatura del conveni
D'esquerra a dreta: Jordi Prat, Margarita Arboix i Ignasi Giménez durant l'acte de signatura del conveni
03/12/2018 Actualitat
Castellar acull una família refugiada procedent de l’Iraq

L’acolliment es fa en el marc d’un conveni de cooperació amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidària

Cristina Domene

Castellar del Vallès ha acollit una família refugiada procedent d’Iraq a través d’un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Ajuntament s’ha compromès a oferir habitatge i a fer-se càrrec de la manutenció i l’escolarització de la família. L’acolliment es fa en el marc d’un conveni de cooperació amb la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidària.

El conveni entre els tres ens es va signar divendres passat. L’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, la rectora de la UAB, Margarita Arboix,  i el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat, van signar l’acord  que té per objecte establir un marc de col·laboració entre la Universitat i l'Ajuntament per a "l’execució, control i aportacions del programa d’acollida de persones en cerca de refugi". La família acollida, procedent de l’Iraq, s’instal·larà a Castellar del Vallès i un dels seus membres, vinculat al món acadèmic, cursarà el Doctorat en Traducció i Interpretació de la UAB (serà el primer dels estudiants refugiats acollits a la UAB que cursarà un doctorat).  “Volíem fer factible el compromís del nostre ajuntament, de tot el plenari, en l’acollida de persones refugiades. Va sorgir l’oportunitat a través de la UAB d’establir un marc de col·laboració que fos estable per participar en el seu programa d’acollida”, va declarar l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez.

 

La UAB es farà càrrec de les taxes universitàries de matrícula i gestió acadèmica. La Fundació Autònoma Solidària s'ocuparà de les despeses vinculades a la gestió del visat d'estudiant, desplaçaments i altres despeses acadèmiques no previstes, a més de les tasques de seguiment i suport. I l'Ajuntament es farà càrrec de l'habitatge, la manutenció i l’escolarització de la família. Aquest acord suposarà una experiència pilot de treball entre el programa d’Acollida de la UAB i els municipis dels voltants que podria créixer en el futur, amb la incorporació de nous municipis. “Entenem que és una bona oportunitat pel nostre municipi per mostrar i expressar que volem ser un municipi acollidor i demostrar també la solidaritat de Castellar davant de fets que estan passant a tot el món i així poder explicar totes aquestes experiències absolutament traumàtiques que està patint bona part de la població, especialment a zones com Iraq, així com les problemàtiques dels seus països d’origen”, va opinar Giménez.

A l'acte de signatura de l'acord, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va expressar en nom de la Universitat que se sent "molt orgullosa" d'actuar en solidaritat amb persones refugiades i va reafirmar el compromís de la institució amb els ciutadans que pateixen problemes als seus països i han de buscar "noves oportunitats". Arboix va expressar també el seu agraïment a l'Ajuntament de Castellar del Vallès per endegar aquesta col·laboració. En el mateix sentit, l'alcalde castellarenc, Ignasi Giménez, va agrair la confiança dipositada en el consistori per part de la UAB, que va descriure com "la nostra universitat".

 

La UAB acull un centenar de persones

En un escenari global marcat per la continuada vulneració de drets de les persones refugiades, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) desenvolupa, en coordinació amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), el programa d’acollida de persones refugiades a la UAB, que implica la comunitat universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida, acompanyament i sensibilització. Des de l’any 2016, la UAB ha atès un centenar de persones en cerca de refugi

Comparteix
M'agrada
Comentaris