B7R04743_1440x961
La plaça d'El Mirador tornarà a ser el punt neuràlgic de la Fira de Sant Jordi Quim Pascual
18/04/2024 Actualitat
Sant Jordi comença el cap de setmana

Dissabte, hi haurà una revetlla a càrrec de l’ETC i dimarts la fira a la plaça d’El Mirador

El calendari ha jugat a favor de Sant Jordi aquest any. El fet que aquest 2024 el dia de les lletres i de la cultura s’escaigui en dimarts ha fet que hi hagi quatre dies d’activitats que finalitzaran en ple Sant Jordi amb la fira a la plaça d’El Mirador.


La Biblioteca Antoni Tort engega els actes amb l’Hora del Conte Infantil , aquest dissabte a partir de les 11.30 hores.  En aquesta ocasió, la companyia Piruleta Contes explicarà la llegenda de Sant Jordi, “però d’una manera molt especial: teatralitzada, participativa i, sobretot, molt divertida!”, explica la companyia sobre el muntatge.


Els diables de l’Esbart Teatral continuaran dissabte amb les activitats  pre Sant Jordi amb la segona edició de la Triforca. “L’any passat la festa va caure un dia abans de Sant Jordi i la Triforca va ser com la revetlla”, explica la cap de colla dels diables de l’ETC, Patrícia Corral.  Enguany, encara que quan es faci la Triforca faltaran tres dies per a la festivitat, “hem decidit mantenir el nom de revetlla”. 


L’activitat començarà a les 18.30 hores amb la baixada de la Víbria en cercavila des de  l’Era d’en Petasques fins a la plaça Major.  A les 20 h, començarà l’espectacle de foc a la plaça Major. “Enguany, ha canviat una mica i ho fem d’una manera més escenificada, ja que explicarem la llegenda de la Víbria mentre fem l’espectacle de foc”. Segons explica la llegenda, la Víbria és el mal anomenat “famós drac de Sant Llorenç del Munt” que, un cop malferit pel comte Guifré el Pilós, va caure mort al Puig de la Creu. Els cavallers del comte van anar a buscar el seu cos per, un cop esbudellat i omplert de palla, passejar-lo enmig de festa grossa per tots els pobles de Catalunya. Així els vilatans podien comprovar que la Víbria ja no els tornaria a fer mal mai més. “La llegenda lliga molt bé amb aquestes dates”, apunta Corral.  A més de la Víbria, a l’espectacle “hi haurà gent escopint foc, malabars i tabals, i alguna sorpresa més que hi hem incorporat”, reconeix la cap de colla de diables.


“La Triforca ve a ser l’inici de temporada dels diables, ja que és la primera actuació de l’any”,  reconeix la cap de colla dels diables. La festa es completarà amb un sopar popular al carrer Colom a partir de les 22 h –la venda d’entrades, a un preu de 7 euros, es farà la mateixa tarda de dissabte– i una sessió de discjòqueis de l’Esbart.


LES LLETRES PRENEN EL PROTAGONISME
La Biblioteca Antoni Tort pren el relleu dilluns 21 amb  el club de lectura en català i en veu alta a partir de les 17 h en un acte coorganitzat amb Suport Castellar i el Servei Local de Català. 


Durant la diada de Sant Jordi, Comerç Castellar organitza la Fira de Sant Jordi a la plaça d’El Mirador entre les 10 i les 20.30 h. Hi haurà una vintena de parades relacionades amb Sant Jordi, que van des de les clàssiques roses i llibres, fins al pa i la coca de Sant Jordi, i fins i tot, dracs, princeses, cavallers i roses fetes amb tota mena de materials, de ganxet, de fusta o fins i tot de galeta.


A més, hi haurà un taller a càrrec de l’artesà Joan Novell, que és bufador de vidre i que al llarg del dia anirà fent roses de vidre bufat. Fins a les 13.30 h i entre les 16 i les 20 h, hi haurà El laberinto del cuco, una proposta vivencial en clau d’humor que hibrida la instal·lació participativa i l’art del còmic a càrrec del dibuixant Max. També hi haurà  signatura de llibres. La carpa de la Llibreria Vallès acollirà la signatura de llibres de les autores E. Viladoms, Gisela Pou i Josefina Llauradó, Albert Montoya, Anna Guirau i Sonia Molina. La llibreria La Centraleta tindrà els autors següents  perquè signin els seus llibres: Albert Montoya, Beatriu Fandino, Mònica Gómez Quero, Maribel Medrani i Canòlich Prats. A partir de les 17.30 h, hi haurà sardanes a la plaça del Mercat amb la cobla Vila d’Olesa. 


El dia de Sant Jordi, la Biblioteca organitzarà tres actes. D’una banda, celebrarà el Dia Internacional del Llibre Infantil, a partir de les 17 h. A la mateixa hora i fins a les 19 h, l’equipament organitzarà al pati de Les 3 Moreres un racó d’intercanvi de llibres. La ludoteca se sumarà a la festa amb un photocall de disfresses a partir de les 17.30 h.Després, a les 19.15 h, hi haurà un concert d’alumnes i professors de l’EMM Torre Balada amb tres violins, un violoncel i una pianista. D’altra banda, com cada any l’EMPA Les Teixidores celebra els Jocs Florals del centre. La celebració es farà a les 18 h al pati del centre. El Mercat Municipal enguany també regalarà roses per una compra mínima de 12 euros i l’ETC llegirà dos contes relacionats amb Sant Jordi a partir de les 17.30 h. 


Ràdio Castellar farà un programa en directe des de la mateixa plaça d’El Mirador entre les 12 i les 14 hores per copsar l’ambient de Sant Jordi. 

 

AGENDA SANT JORDI

Dissabte 20
11.30 h Hora del conte infantil
Llegenda de Sant Jordi
Piruleta Contes
Biblioteca Antoni Tort

Triforca de l’ETC
18.30 h Baixada de la Víbria (de l’Era d’en Petasques a la plaça Major)
20 h  Inici espectacle de foc
Plaça d’El Mirador
22 h  Sopar popular
22.30 h DJ Esbart Teatral
Carrer Colom

Dilluns 22
17 h Club de lectura en català i en veu alta
Biblioteca  Antoni  Tort

Dimarts 23
De 9.30 a 20.30 h Fira de Sant Jordi a la plaça d’El Mirador

De 9.30 a 13.30 h i de 16 a 20 h 
‘El laberinto del cuco’ amb Max
Plaça d’El Mirador

Al llarg de tot el dia
Taller de roses de vidre bufat
Signatura de llibres a les parades de les llibreries Vallès i La Centraleta
Plaça d’El Mirador

17.30 h Sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa
Plaça del Mercat
 
17 h Dia Internacional del Llibre Infantil i racó d’intercanvi de llibres
Biblioteca Antoni Tort i Pati Les 3 Moreres

17.30  h Lectura de contes relacionats amb Sant Jordi a càrrec de l’ETC
Mercat Municipal (regal d’una rosa per una compra mínima de 12 euros)

18 h Jocs Floral EMPA Les Teixidores
Pati del centre

19.15 h Concert d’alumnes i professors EMM Torre Balada
Biblioteca Antoni Tort

Comparteix
M'agrada
Comentaris