cervantes_950x634
El doctor Manuel Cervantes / Parc Taulí
11/02/2020 Actualitat
Calma davant el Coronavirus

El director del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí, Manel Cervantes, parla de la infecció que està afectant, especialment, a la Xina

C. D.

El balanç de víctimes pel Coronavirus 2019-nCoV confirmades a la Xina ja passa dels 1.000 casos. Les persones contagiades d’aquest virus són més de 40.000, segons la Comissió Nacional de Salut de la Xina. La majoria dels nous contagis es concentren a la província de Hubei on hi ha Wuhan, l’epicentre del brot. El 30 de gener l’OMS va declarar l’emergència sanitària. Malgrat tot, el director del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí, Manel Cervantes, recorda, en una entrevista al magazín Dotze de Ràdio Castellar, que aquest virus es transmet de la mateixa manera que altres virus respiratoris, com per exemple la grip. “Es transmet molt per les secrecions directes quan algú tus o esternuda perquè genera uns aerosols que poden transmetre el virus, però també pel contacte, si la gent que es toca les secrecions del nas o de la boca, després toca a una altra persona o un lloc pot estendre aquest virus. Això ens orienta a prendre dues mesures principals per evitar contagi, quan un tus o esternut posar-se un mocador o fer servir el plec del colze i anar-se rentant sovint les mans. No estem parlant d’escafandres ni de mascaretes, són dues coses molt senzilles, no esternudar a l’aire i rentar-nos les mans sovint”.

 

Davant l’alerta creada i alguns falsos mites que s’estan escampant -com que rebre paquets de la Xina ens pot contagiar-, l’expert creu que a Catalunya estem més tranquils. “A algunes farmàcies de Madrid s’han esgotat les mascaretes. Tinc la impressió que hi ha certa por, raonable, perquè això està pujant i encara no sabem on arribarà però a la que passin tres dies que baixin els casos nous, tothom es tranquil·litzarà”.  Per a Cervantes hem de ser prudents perquè el virus no està controlat. “No es pot descartar la possibilitat que arribi un pacient a Catalunya amb aquest virus, però si arriba, jo crec que estem preparats. També ens anima que cap dels casos que ha arribat a Europa, a Estats Units o al Canadà, d’aquests 200 casos que s’han detectat fora de la Xina, ha mort. Desgraciadament, sí ha mort un pacient a Filipines i un altre a Hong Kong”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris