La vida i l’obra de l’escultor Eduardo Chillida seran protagonistes de la primera sessió a càrrec de Mariona Millà
La pintora, escultora i il·lustradora Mariona Millà i Salinas serà l’encarregada de donar el tret de sortida de la programació del primer trimestre del curs 2024-2025 de l’Aula d’Extensió Universitària per a gent gran de Castellar amb la conferència Chillida 100 anys!. Eduardo Chillida Juantegui, l’escultor basc, passional i vocacional, va evolucionar des de la creació tradicional més formal a la més lliure, com les creacions amb metall, conegudes com les “pintes” per poder pentinar el vent… Millà i Salinas donarà a conèixer la seva trajectòria internacional i els seus arguments perseverants. També els materials que utilitzava, les eines i com és capaç de dominar-les, i es compararà amb les peces més representatives d’altres artistes investigadors de l’escultura amb metall, com ara la Louise Bourgeois.
Aquesta serà la primera xerrada, però, fins al desembre, hi haurà un seguit d’11 activitats més, a més d’un monogràfic, una actuació dins del cicle Audicions Íntimes i dues sortides.A les conferències, es parlarà de temes com el declivi del carbó al Berguedà, d’històries del Montseny, de la vida extraterrestre, l’aventura de les llengües o una visió sobre el conflicte a l’Orient Mitjà. El 29 d’octubre el físic i meteoròleg Eloi Cordomí, un dels homes del temps de TV3, parlarà del clima del futur al Vallès. Una setmana més tard, el 5 de novembre, serà el torn del qui va ser el 131è president de la Generalitat, des del 17 de maig de 2018 fins al 28 de setembre del 2020, Joaquim Torra. La seva conferència anirà sobre la llengua catalana i porta per títol Si falla la llengua, fallarà tot. El 12 de novembre serà el torn de l’autor, traductor i director teatral Sergi Belbel, que parlarà del món d’Àngel Guimerà, aprofitant que enguany es commemora el centenari de la mort del dramaturg català.
L’escriptora i periodista sabadellenca Gemma Ruiz Palà, que va guanyar el Premi Sant Jordi de novel·la 2022 amb la novel·la Les nostres mares, protagonitzarà la conferència Escriure l’universal femení el 26 de novembre. El trimestre es tancarà amb un concert de la Big Band de l’escola Torre Balada i la Coral Bell Ressó de Cassà de la Selva.
GUERRA CIVIL
Quant al monogràfic, aquest tractarà sobre la Guerra Civil i l’impartirà l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté els dies 2, 9 i 16 de desembre. El cicle Audicions Íntimes començarà el 7 de novembre amb l’actuació d’Albert Bello & Oriol Saña Quartet. Pel que fa a les sortides, se n’han programat dues al llarg d’aquest primer trimestre del curs. Així, el 18 d’octubre hi ha prevista una visita a les mines de sal i al castell de Cardona. El 30 d’octubre hi ha prevista una sortida al Teatre Lliure per veure La gavina, d’Anton Txékhov en un muntatge dirigit per Julio Manrique.