08 darrerdiaescola0012_1440x961
Els alumnes de l’escola El Sol i La Lluna celebren el final de curs amb una festa holi / Carles Díaz
22/06/2021 Actualitat
L’any més excepcional aprova el curs

L’esforç d’alumnes, famílies i comunitat educativa fa possible superar el curs  20/21

Cristina Domene

Han passat 9 mesos de l’inici de curs més incert de les darreres dècades. El 15 de setembre de 2020, un total de 3.952 alumnes començàvem als centres educatius de Castellar un curs adaptat a les mesures pròpies de la Covid-19. Durant aquests mesos els centres han vetllat per adaptar-se a la situació pandèmica, fent molts esforços per part de l’alumnat, les famílies i la comunitat educativa i organitzant-se en funció de la casuística del seu alumnat i de la seva infraestructura. “Hem de fer una valoració excel·lent de com s’ha desenvolupat aquest curs, que evidentment arrencava amb moltíssima incertesa i molts protocols”, ha afirmat Joan Creus, regidor d’Educació. A mesura que han anat passant els mesos s’ha fet evident el bon funcionament de les mesures adoptades per cada centre. “Hem tingut casos de confinaments parcials o de grups en gairebé tots els centres educatius, tant d’infantil i primària com de secundària, però s’ha realitzat de manera exemplar i això ha fet que no hi hagués contagis en major mesura, gràcies a la bona feina de tota la comunitat educativa del municipi”, ha detallat Creus. 


El curs de les amenaces i dels perills acaba de la millor manera possible. Per celebrar l’arribada de les vacances, el pati d'El Sol i La Lluna s'ha omplert avui, l’últim dia de classe, de colors amb una festa holi. L’alegria era present arreu: “La felicitat que hi havia al pati era l’explosió de tot l’esforç i la satisfacció d’haver pogut fer, malgrat tot, un curs molt profitós, en el qual hem pogut aconseguir pràcticament tots els objectius que ens havíem proposat i en el qual hem aconseguit que la situació sanitària no afectés cap proposta feta a l’inici de curs”, ha opinat Glòria Rincón, directora de l’escola El Sol i La Lluna. Al centre, s’han confinat al llarg del curs 11 grups: “Sobretot de 3r cap avall, però no ha afectat  la pràctica educativa del dia a dia ni als objectius de cada grup”. L’Institut Castellar també ha tingut confinaments durant el curs, però com diu el seu director, Francesc Gallardo, “per sort han estat puntuals i esporàdics, tret dels 15 dies previs a la selectivitat, que va haver-hi molts casos positius d’alumnes de 2n de Batxillerat que van donar lloc a un possible confinament, però com que no estaven ja al centre, es van confinar persones, però no vam confinar els grups”. És una dada molt positiva donat el volum d’alumnes que té el centre, més de 900: “Al principi de curs pensàvem que seria pitjor, però a nivell de gestió ho hem fet bé, i sobretot els nanos i les famílies, que ens han ajudat moltíssim. En el moment que detectaven possibles símptomes ja se’l quedaven a casa i això evitava que es pogués propagar en el cas que fos positiu”. A banda del moment de la Selectivitat, va haver-hi un altre moment destacable, el confinament preventiu que es va fer a 1r de l’ESO. “Es van detectar tres casos i parlant amb el referent escolar Covid vam acordar fer un confinament preventiu per evitar que es barregessin dins de les classes i es va fer un cribratge massiu”. El regidor d’Educació també recorda el moment: “Es van habilitar punts de cribratge massiu al Mirador i al Casal d’avis i els resultats demostraven que el contagi en la immensa majoria es provocava fora del centre i no dins de les aules”.

 

Curs 2021/2022
Les directrius que s’han començat a donar des del Departament d’Educació de cara a l’inici del curs 21/22 contemplen la relaxació d’algunes mesures. “Segons les dades de contagi del setembre es valorarà si es mantenen les mascaretes dins de l’aula i es parla de la possibilitat que a Infantil i Primària no siguin obligatòries. També es parla evidentment d’una qüestió que és cabdal, que es pugui vacunar el tram de 12 a 16 anys durant el mes de setembre. Veurem si és viable i de quina manera es fa perquè un dels escenaris és, fins i tot, vacunar en el mateix institut”, ha avançat el regidor Creus. 


Per als educadors és molt important poder flexibilitzar certes mesures: “És primordial per a nosaltres el fet que els grups puguin interactuar entre ells, que les famílies puguin accedir molt més a l’escola, flexibilitzar els moments d’esbarjo i recuperar projectes com Els padrins lectors o compartir pati”, ha assegurat Rincón. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris