Fundada el 1945, tres generacions han passat pel taulell del comerç fundat per Maria Rosa Casanovas
El 1945, Maria Rosa Casanovas va obtenir la llicenciatura en farmàcia, i va obrir amb només 21 anys la Farmàcia Casanovas, un dels comerços referents de Castellar. Ara, 80 anys i tres generacions després, celebren aquest aniversari amb diverses activitats obertes al públic com xerrades, tallers i sortejos de productes i serveis.
La història d’aquest comerç arrenca al carrer Major, 58, on actualment trobem la botiga de joguines Stop, la primera de les tres seus de la farmàcia. Posteriorment, el 1975, el carrer Clavé, 7, va donar un aire més innovador a la farmàcia, fins que l’emplaçament actual a l’avinguda Sant Esteve, 3, va ampliar el negoci l’any 1994.
Des de llavors, tres generacions familiars han passat pel taulell de l’apotecaria castellarenca. A la Maria Rosa la van succeir les seves filles Maria Dolors i Rosalina Ros i, posteriorment, el seu net, Lluís Casamada.
La Maria Rosa “no podia entrar a estudiar per no tenir l’edat i no va fer els exàmens fins al segon curs”, explica la seva filla Rosalina, sobre una època en què no era fàcil ser dona i cursar estudis superiors. Els inicis, en temps de postguerra, van ser molt diferents del que estem acostumats ara, ja que alguns dels medicaments havien d’arribar l’endemà amb La Vallesana i el metge també donava un cop de mà: “El meu avi, que era metge, passava moltes hores després de la consulta i ajudava la seva filla. Era una altra manera de treballar”, apunta. Al llarg de la trajectòria del comerç han recopilat moltes anècdotes i recorden que als 80, “Castellar tenia una mena de sereno que donava xumets i biberons en cas d’urgència i així, quan fèiem les guàrdies no ens havíem de despertar tan sovint”.
Des de l’Elixir de Vida o El Tío de los Bigotes han venut molt tipus de medicaments. Les farmàcies han passat de vendre xarops i elixirs a especialitzar-se en cremes i vacunes, “a causa de la saturació existent al mercat” amb la resta de productes. Les fórmules magistrals ja no són una part tan important i es fan a laboratoris externs, i la Rosalina remarca que, per damunt de tot, “el nostre fort és el consell i és on ens enfoquem més”.
Actualment, a la farmàcia treballen vuit persones, quatre farmacèutiques i quatre tècniques. “Hem continuat amb la mateixa filosofia i principis que tenia la mare. Tenim un equip que fa molts anys que està amb nosaltres i ens entenem molt fàcilment, ja que treballen com volem fer-ho”, assenyala.
Per aquest aniversari, l’equip de la Casanovas convida a esmorzar la clientela i ha preparat diversos tallers, que han comprimit en una setmana, pels quals esperen que passin més d’una cinquantena de persones.