Gràfica atur 2010 2019_950x634
Evolució històrica de l'atur entre els anys 2010 i 2019
13/01/2020 Actualitat
10 anys d’evolució positiva de l’atur a Castellar del Vallès

Castellar tanca el 2019 amb una de taxa d’atur del 8,4%, de les més baixes de la dècada (971 desocupats)

La dècada dels anys 10 va arrencar amb els estralls de l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera mundial colpejant fort l’economia a tot el territori. L’any 2010 va  arrencar amb 1.834 castellarenques i castellarencs desocupades, una taxa del 15% d’atur, que encara aniria a pitjor l’any 2012. Deu anys després el panorama –si més no amb les xifres a la mà– és ben diferent. El desembre del 2019 s’ha tancat amb 971 persones a l’atur, gairebé un miler menys que fa una dècada i amb una taxa d’atur lleugerament per sobre del 8%. 


El creixement econòmic del país es va notar en la creació d’ocupació a Castellar a partir del 2016, quan el nombre d’aturats a Castellar va experimentar un descens dels 1.467 desocupats del 2015 als 1.240 amb què es tancava l’any següent. A finals del 2017 el panorama ja havia canviat sensiblement i amb taxa d’atur entre el 8 i el 9% el nombre d’aturats  va començar a situar-se per sota del miler de persones. De fet, el 2019 ha estat el millor any de la dècada i només al març i a l’agost de l’any passat es van donar xifres lleugerament per sobre dels 1.000. La xifra més baixa de desocupats va ser al mes de juny, que es va tancar amb 919 castellarencs a les llistes de l’atur. El segon semestre de l’any, l’atur ha evolucionat a l’alça, però s’ha tancat amb una trentena de desocupats menys que a principis d’any.


Perfil de l’aturat
El perfil majoritari de les persones aturades a Castellar indica que principalment és un col·lectiu format per dones majors de 45 anys. La taxa d’atur general de Castellar ha anat experimentant un important descens en els darrers anys i s’ha situat en el 8%, però mentre entre els homes baixava més decididament, entre les dones s’acumulaven bosses d’atur de difícil combat. Segons dades del darrer Infoatur del Vallès Occidental, mentre la taxa d’atur entre els homes se situa al 6,51%, entre les dones es dispara al 10,83%. Per edats, la franja d’edat que presenta més dificultats d’inserció laboral és la dels majors de 55 anys, en què la taxa d’atur s’enfila al 19%. Entre els 30 i els 44 anys és la franja d’edat amb més població en actiu ja que la taxa es troba en el 5,4%. 


Taxa d’atur estable
Des de la Regidoria d’Activitat Econòmica i Treball, la seva responsable, Anna Màrmol, considera que, “a nivell de contractació, podem estar contents, perquè la taxa ha baixat clarament en aquests 10 anys del 15 al 8%. El que passa és que encara ens queda feina perquè els contractes que tenim no són de llarga durada i moltes vegades amb un sou per sota dels mínims”. La regidora també suratlla que la taxa d’atur està “en els nivells d’abans d’entrar a la crisi i s’està estabilitzant”. 


Sobre els col·lectius considerats de difícil inserció laboral, Màrmol recorda que “la situació no és específica de Castellar, es dona a tot el territori i, per tant, intentem  fer formacions adreçades a aquests col·lectius per a la seva inserció al mercat de treball”. En aquest sentit, apunta  els plans d’ocupació que s’acaben de posar en marxa amb subvenció de la Diputació, que inclouen col·lectius de dones i majors de 45 anys, i també recorda que des de l’Ajuntament s’ofereixen subvencions per a les empreses que contractin aturats de Castellar, principalment majors de 45 anys. “Aquest any la subvenció per persona contractada pot arribar fins els 4.000 euros i esperem poder fer una valoració positiva de la mesura”, assenyala la regidora, que recorda que aquests ajuts es donen a canvi de contractacions de llarga durada que permetin estabilitat laboral.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris