479  fes u  gest per l'ela_617x412
Fes un gest per l'ELA. || JOAN MUNDET
21/06/2018 Opinió
Dia mundial de l’esclerosi lateral amiotròfica. Fem un gest per l’ELA!!
Joan Elvira

El dia 21 de juny es commemora el Dia Mundial de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica). Aquesta malaltia neurològica progressiva ataca les cèl·lules nervioses que controlen els músculs voluntaris.
La degeneració de les neurones motores fa que deixin d’enviar missatges als músculs. Aquests s’afebleixen, es gasten i es contreuen.
L’ELA ocasiona diferents tipus de discapacitats. Com que afecta únicament a les neurones motores, no deteriora la ment ni la intel·ligència ni la personalitat del pacient.
La malaltia afecta a un número creixent de persones, especialment entre 40 i 60 anys, més a homes que a dones. Només una quantitat inferior al 10% dels casos són heretats.
Sovint les primeres manifestacions de la malaltia poden incloure contraccions dels músculs, debilitat muscular a un braç o la cama, dificultats per empassar... Paulatinament, la debilitat muscular s’estén  a altres parts del cos.
El diagnòstic de l’ELA està basat especialment en els símptomes i senyals que el metge observa en el pacient i en les proves neurològiques que realitza. Cal fer un diagnòstic diferencial d’altres malalties.
Per a fer un diagnòstic d’ELA, els pacients han de tenir símptomes de danys de les neurones motores superiors i inferiors que no puguin ser atribuïts a altres causes.
Aquesta malaltia no afecta, generalment,  a les seves capacitats cognitives. 
Els pacients s’adonen de la seva pèrdua progressiva de funcions i això pot provocar un elevat nivell d’ansietat i/o símptomes depressius.
Fins ara no s’ha trobat cap cura per a l’ELA, existint tractaments orientats en alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida dels pacients. Aquesta atenció cal que sigui interdisciplinar, contemplant a diferents tipus de professionals de la medicina, la infermeria,  la teràpia ocupacional, el treball social, la farmàcia, etc. Cadascú, des de la seva especialitat, contribueix a oferir les atencions que poden afectar positivament al malalt. Menció especial requereixen les persones encarregades de la cura del pacient. No els  podem oblidar a l’hora de dissenyar el pla de treball.
Existeix un gran esforç per part dels científics per augmentar el grau de coneixement de la malaltia i trobar enfocaments eficaços per a  combatre-la, però encara estem lluny de la solució definitiva.
Nosaltres podem conscienciar-nos de la malaltia amb accions com la de la Fundació Miquel Valls, incorporant-nos a la campanya “Fes un gest per l’ELA”, penjant a les xarxes socials fotografies mentre realitzem el gest per l’ELA. Aquest Gest per l’ELA senzillament és posar la mà dreta amb els dits polze i índex en forma de lletra “L”. 
Tots som convidats a fer-ho!!!

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris