03/02/2023 Opinió
Parlem clar: els reptes de la transició energètica
Junts per Castellar

Fa gairebé un any d’ençà que les tropes russes van envair Ucraïna. Un fet que, a banda de desencadenar una crisi política i humanitària al si d’Europa, ha capgirat el mercat energètic global, especialment, l’europeu, i ha posat en relleu les incongruències i les mancances de la política energètica i climàtica europea. El factor energètic ha monopolitzat el debat polític i s’ha convertit un cop més en una arma de guerra moguda pels interessos geopolítics de totes les parts involucrades en el conflicte. I com s’ha posat de manifest, el model caduc basat en l’energia fòssil, no només és perniciós per al medi ambient, sinó que també ens afecta negativament a la butxaca i a la nostra llibertat d’acció.


La independència energètica és un element clau en l’exercici de la sobirania d’una nació. Ja que Catalunya no compta amb recursos energètics tradicionals com el petroli o el gas, la sobirania energètica ha de venir de l’aposta per les renovables. Catalunya mai podrà ser independent mentre no disposi dels mitjans per autoabastir-se d’energia sense dependre de tercers. La situació de la transició energètica al nostre país és francament dolenta i, tret que hi hagi un marcat canvi de rumb, correm el risc de fracassar estrepitosament en els objectius d’assolir la independència energètica sense agreujar l’emergència climàtica. La gravetat de la situació ens obliga a deixar de banda la guerra de trinxeres ideològica i remar junts en la mateixa direcció. 


Estem en un moment transcendental en què les decisions que prenguem ara marcaran el futur de moltes generacions. En un moment en què abunda tot tipus d’informació, no sempre contrastada ni imparcial, la ciutadania es mereix que parlem clar, des del rigor i el coneixement dels experts en la matèria. Per aquest motiu, des de Junts per Castellar, posem fil a l’agulla per conversar, debatre i consensuar les línies mestres del model energètic que volem per al nostre país, un model més sostenible, més fiable i més just, i situant Castellar com a prioritat i punt de partida. En aquest sentit, hem preparat un col·loqui dissabte, 4 de febrer, amb persones altament qualificades i amb molta experiència per tal d’aportar solucions pràctiques a la ciutadania i que poden donar respostes a preguntes a vegades incòmodes, però necessàries en aquest impàs cap a una Catalunya energèticament sostenible i sobirana. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris