13/03/2020 Opinió
L'etern problema amb les escombraries
Junts per Castellar

Una queixa recurrent que ens fan arribar molts veïns de Castellar últimament és que els carrers de la vila estan bruts. L’acumulació d’escombraries fora dels contenidors ha esdevingut quelcom habitual i, a part de la mala imatge que transmet, crea un ambient insalubre als nostres carrers. A l’estiu, amb l’arribada de la calor, la situació s’agreuja per les males olors de la matèria orgànica en descomposició i la conseqüent proliferació d’insectes. La situació és encara més dramàtica als nuclis de població prop de zones boscoses, perquè els senglars busquen menjar a les escombraries que la gent deixa fora dels contenidors i embruten encara més els carrers.


No fa gaire temps es van renovar els contenidors del municipi, però és evident que això no ha contribuït a gestionar millor els residus. Moltes vegades ens trobem que el contenidor està ple, o està mal ubicat i no permet accedir-hi o l’obertura és massa petita per a segons quins envasos. Tot plegat fa que en aquestes situacions hi hagi gent que deixi les deixalles fora dels contenidors. Cal repensar el model de recollida de residus per evitar aquestes situacions. 
Els contenidors han de ser pràctics a l’hora de llençar les escombraries, fàcilment accessibles i n’hi ha d’haver prou per cobrir les necessitats del veïnat, cosa que no sempre passa. L’altra opció és repensar i incrementar la freqüència de pas dels camions de recollida. Fins i tot, establir dies de recollida específics per a les diferents classes de residus. És molt frustrant anar carregat amb les escombraries separades i trobar-se els contenidors plens fins dalt. I més quan paguem un import substancial en concepte d’impost per la gestió dels residus que generem. 


La tecnologia pot ser la nostra aliada per millorar aquesta gestió i, de retruc, fomentar el reciclatge. A Sant Boi de Llobregat s’ha fet una prova pilot amb contenidors intel·ligents que donen punts bescanviables per descomptes a l’impost d’escombraries a aquells veïns que més reciclen i penalitzen els que menys, encoratjant així la recollida selectiva. En el segle XXI, l’acció no s’ha de centrar únicament en la gestió dels residus, sinó en la transició cap a l’economia circular. Aquest canvi de model ens beneficiarà tant pel vessant mediambiental, com pel vessant de qualitat de vida i per això és important que a Castellar, com a poble, apostem fermament en pro d’aquest nou model. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris