523  La memoria ens fa mes savis_617x412
La memòria ens fa més savis.|| JOAN MUNDET
11/06/2019 Opinió
El Dia Internacional dels Arxius
Sílvia Sáiz

L'any 2004, en el congrés internacional d’arxius que es va celebrar a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional del Arxius. 
Així, des de l’any 2008, 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, tots els arxius del món celebrem la nostra diada.


A través del Dia Internacional dels Arxius la comunitat professional d’arxivers pretenem conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat; també volem sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; al mateix temps també volem aconseguir sensibilitzar tant el sector públic com el privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés i, per últim, volem conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius, promoure i millorar la imatge que els arxius tenen a nivell mundial.


Els arxius són els garants de la conservació i preservació dels documents; un servei adreçat als ciutadans ja que preserven la història de la societat, promovent la memòria històrica i les identitats, però també com a serveis de gestió documental que impulsen la gestió eficaç i eficient de les administracions en els nous reptes de l’administració electrònica o la preservació digital.


Així doncs, el 9 de juny, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, els arxius catalans i també l’Arxiu Municipal de Castellar del Vallès, obren les seves portes per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania i apropar-los a la societat.


Amb aquestes jornades de portes obertes on la ciutadania pot conèixer l’interior dels arxius i gaudir dels documents que s’hi custodien, pretenem que totes aquelles persones que hi estiguin interessades tinguin una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballem i que tenim cura del patrimoni documental.


Hem de tenir present que els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva existència contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris