578  Sense titol 333_1440x961
Sense títol 333
04/09/2020 Opinió
El coronavirus canvia els nostres costums
Marc Parayre, periodista

Segur que haureu escoltat d’algú la següent afirmació: “La crisi de la Covid-19 ha canviat la nostra vida”. Malgrat que ens costi acceptar la veracitat d’aquesta declaració, l’impacte social de la pandèmia està afectant els hàbits de vida de la ciutadania. 


De fet, segons una anàlisi de YouGov (empresa d’anàlisi de dades), el 86% de les persones a escala global ja han canviat els seus costums arran del coronavirus. 


Durant aquests mesos de confinament, moltes de les nostres rutines han canviat, gairebé sense adonar-nos-en. 


Hem modificat la nostra forma de comprar, la manera de relacionar-nos, els nostres mètodes de treball, i fins i tot, hem improvisat alternatives per fer esport. 


En primer lloc, segons dades analitzades per Guillem Sanz (expert en negocis digitals), les empreses e-commerce han crescut un 55% des que va començar el confinament. 


El tancament de tots els comerços durant la quarantena excepte els supermercats, farmàcies i altres serveis essencials, va convertir el canal digital en l’única manera d’accés a una varietat d’articles que ajudaven a passar millor el confinament a la població. 


Els grans centres logístics, com ara l’empresa multinacional, Amazon, s’han aprofitat d’aquestes circumstàncies. De fet, la companyia de Jeff Bezzos ha augmentat els seus ingressos en un 26% respecte a l’any anterior entre gener i abril, encara que el benefici net ha caigut un 29% per l’increment de costos per l’emmagatzematge, tecnologia i màrqueting. Així mateix, el confinament també ha provocat una gran disminució de vendes del comerç local, al voltant d’un 2,6% de mitjana cada mes de confinament, segons la Confederació Espanyola del Comerç (CEC). Tot i així, amb la nova normalitat això podria revertir-se. Un informe d’EAE Business School estima que 7 de cada 10 persones compraran al comerç de proximitat, i per tant, reactivaran l’economia local. 


En segon lloc, la comunicació interpersonal ha canviat des de l’inici de la pandèmia, ja que hem passat més de tres mesos sense contacte físic amb amics o familiars. Les videotrucades han sigut constants. De fet, durant la primera setmana de confinament, WhatsApp va incrementar el seu trànsit en un 700%, d’acord amb Telefònica. 


D’altra banda, segons un estudi, anomenat Coronavirus Disruption Project, la pandèmia ha traslladat la nostra vida social a internet. Tota la noció de com interactuem s’ha modificat d’una manera profunda, conforme el mateix estudi. Així i tot, la relació amb els familiars, amics i companys de feina a partir de la nova normalitat no es va veurà afectada malgrat tot. La por de sortir de casa que tenien algunes persones es podrà vèncer, gràcies a l’interès per recuperar la vida social cara a cara, segons la psicòloga Ana Sánchez. 


En tercer lloc, les formes de treballar de forma presencial s’han intercanviat pel teletreball durant el confinament en els llocs de feina on ha estat possible. Després de la declaració de l’estat d’alarma, moltes empreses es van veure forçades a instaurar aquesta modalitat, segons un informe del Grup Adecco. Abans de l’arribada del coronavirus, a Espanya només un 4% dels treballadors teletreballaven des de casa, segons un estudi d’Eurostat. Així mateix, la crisi del coronavirus no tan sols ha comportat canvis significatius en la manera de treballar, sinó també en la percepció dels empleats sobre el mercat laboral. Un estudi, anomenat Resetting Normal, recull que el 77% dels espanyols considera que el model ideal és aquell que combina el teletreball amb el treball a l’oficina.


Finalment, l’últim canvi en els nostres consums ha estat les noves alternatives que hem buscat per fer esport. 


Una d’elles ha estat el telegimnàs, és a dir, la pràctica esportiva des de casa, a través de la compra d’equipament. Per exemple, l’adquisició de bicicletes estàtiques durant el confinament ha augmentat un 450%, segons l’empresa Fitness Digital. En resum, el coronavirus ha canviat molt els nostres costums, però encara no en som conscients del tot.  

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris