Aquest cap de setmana passat ha començat la màgia de Nadal a Castellar del Vallès amb l’encesa de llums.
Amb els carrers il·luminats, comença una època única per passejar, viure l’ambient nadalenc i sobretot, donar suport al comerç local, que és cor del nostre poble.
Els entesos diuen que l’arbre de Nadal, un dels símbols nadalencs més populars, té l’origen en una tradició que no tenia res a veure amb la religió ni amb les festes de Nadal tal com les entenem ara.
L’arbre de Nadal tal com el coneixem avui té l’origen a Alemanya fa uns cinc-cents anys, ja lligat a la tradició cristiana.
Els ornaments de l’arbre han anat evolucionant amb el temps i també ho han fet els arbres, que ara poden ser naturals o fabricats amb materials diferents.
Aquí Castellar tenim un arbre de Nadal a la plaça del Mercat que no agrada a la població. A nosaltres, des de Junts per Castellar, tampoc ens ha agradat mai, i vam negociar fa més d’un any amb l’equip de govern socialista per als pressupostos d’aquest any que és comprés o llogués un arbre nou, dels d’estructura d’alumini, de molta més alçària, com els podem trobar a molts altres municipis. Ens van dir que sí, però com heu pogut comprovar no ho han fet. Jo personalment des de l’estiu he anat fent memòria de com estava aquest tema i no en vaig treure l’aigua clara, ja ens suposàvem que incomplirien l’acord, ara ens diuen que l’any que ve, veurem...
A Catalunya la tradició de l’arbre de Nadal s’ha sumat a les tradicions pròpies del país, com els pessebres (amb el caganer), el tió, els llums de Nadal, la Fira de Santa Llúcia i altres mercats de Nadal, els Pastorets, les festes del Foc (amb torxes i fanalets), la sopa de galets, els torrons, la cavalcada dels Reis d’Orient…
Aquí a Castellar tenim una exposició de pessebres de les més importants de Catalunya que també es va inaugurar aquest dissabte passat. Com segurament molt de vosaltres sabreu fa més d’una dècada que fan pessebres temàtics. Cada any entre tots els pessebristes triem un tema diferent. Aquest any estan dedicats el patrimoni immaterial o material de la humanitat catalogat per la UNESCO. Durant la inauguració es va explicar els tràmits en curs perquè la UNESCO pugui declarar el pessebrisme com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
Durant l’acte d’inauguració vaig rebre el pin d’or de l’entitat com a reconeixement dels meus sis anys de presidència. Aquesta exposició rep cada any de 4.000 a 5.000 visites de fora de Castellar. Us animem que la visiteu, estem segurs que us sorprendrà.