22/10/2021 Opinió
41 propostes i 8 acords estratègics de Junts per Castellar als pressupostos del 2022
Pau Castellví

Estem davant d’un moment històric en què, com a poble, ens enfrontem a dos grans reptes immediats. En primer lloc, a una preocupant crisi econòmica i social derivada de la pandèmia. I tot mentre el preu de l’energia i els impostos segueixen pujant; també els municipals. En segon lloc, disposem avui de més diners que mai com a municipi i cal posar Castellar al dia ara que podem. Seguint una esmena de Junts al Congrés dels Diputats l’estiu del 2020, els ajuntaments han pogut disposar dels romanents de tresoreria (estalvis) acumulats al llarg dels darrers anys; uns diners, els sobrants entre el que s’ingressa i el que es gasta, que normalment es queda l’Estat per eixugar el seu dèficit (fruit de finançar submarins “made in Spain” que no floten i altres històries que expliquen per què cada català paga al dia de mitjana 5,80€ en impostos que no tornen a Catalunya). A Castellar, la suspensió d’aquesta regla de la despesa ha implicat que el 2021, haguem pogut disposar de 13M€ més de pressupost municipal. Uns diners que podrem seguir gastant l’any 2022.


Davant d’aquests dos grans reptes, des de Junts hem estat apostant des del minut zero per posar en comú tot el nostre talent i les nostres idees amb l’equip de govern i la resta de forces polítiques, deixant de banda qualsevol tipus de partidisme i d’electoralisme. No venim a l’Ajuntament a guanyar vots (per això ja tenim el Sr. Alcalde); venim a representar els ciutadans i a aportar solucions reals. Molta gent ho passa malament i tenim la responsabilitat moral i la capacitat d’ajudar-la. Simultàniament, aquesta és també una oportunitat d’or perquè Castellar es posi al dia en tots aquells àmbits que l’equip de govern del PSC porta anys descuidant: el manteniment de carrers i places, la neteja viària, la manca d’efectius de la Policia Local, la manca d’adaptacions per garantir l’accessibilitat als carrers, i molt més.


Per tot això, enguany, en el marc de la negociació del nostre vot als pressupostos municipals i les ordenances fiscals del 2022, hem posat totes les nostres cartes sobre la taula fent 41 propostes valentes en tots els àmbits, inclosa una reducció de la pressió fiscal, per treure Castellar de la crisi i adreçar mancances estructurals. Un gest que, fruit d’una important tasca negociadora, ens ha permès arribar a 8 acords estratègics amb l’equip de govern. 


Els acords aconseguits a canvi de la nostra abstenció als pressupostos inclouen prioritzar el manteniment dels carrers i les places, fer els possibles per crear 100 noves places públiques d’aparcament pel 2023 evitant eliminar-ne d’existents, incrementar la plantilla de la Policia Local, incrementar l’accessibilitat, actualitzar l’enllumenat a tecnologia LED, incrementar la visibilitat de les ajudes de l’Ajuntament i publicar-ne bases perquè tothom hi pugui accedir fàcilment, treballar nous mecanismes i una plataforma per al lloguer compartit per a compatibilitzar el lloguer d’habitatges unifamiliars (60% del parc d’habitatge) amb llogaters en procés d’emancipació i joves, incrementar el nombre de pisos a la borsa social de pisos i millorar l’eficiència i l’efectivitat del reciclatge. 


A més, els pressupostos del 2022 inclouen partides pressupostàries que permetran que es puguin implementar moltes de les 41 mesures proposades per Junts al llarg del procés de negociació; d’entre les quals, per exemple, l’increment de la neteja viària o diverses mesures per la nostra gent gran.


Dit això, davant algunes recriminacions per la nostra abstenció; des de Junts volem puntualitzar que si no hem votat a favor de la proposta de pressupostos de l’equip de govern i ens hem abstingut és perquè l’equip de govern no va acceptar la nostra proposta de vot a favor, que també incloïa rebaixar la pressió fiscal sobre el veïnat de Castellar, els autònoms i les petites empreses, o la definició d’una estratègia per millorar el funcionament de la residència de l’Obra Social Benèfica, d’entre d’altres qüestions.


En conclusió, la política ha de servir la ciutadania, no el contrari; per això, en un temps de crisi com l’actual, des de Junts hem abordat els pressupostos del 2022 sense cap tipus de partidisme, aconseguint progressos pel poble.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris