capturada_617x412
Salvador Juanpere, impulsor del museu, i diferents jocs que es podran veure a l’equipament . || q. pascual - cedides
19/04/2021 Esports
La seu del Museu d’Escacs, a punt de ser una realitat

El promotor de l’equipament, Salvador Juanpere, ha iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma virtual totSuma

Jordi Rius

Després de més de 20 anys picant pedra, Salvador Juanpere ha fet el que sembla és el darrer moviment per aconseguir que Castellar tingui una seu del Museu Nacional d’Escacs, un equipament privat únic a l’Estat i també quant a contingut.  Un dels esculls que tenia el projecte, la recerca d’un local, ja s’ha superat. Juanpere ha aconseguit llogar el que era l’antiga sala d’exposicions Watts-Art, al carrer de Sant Pere Ullastre. “Això serà el començament del projecte”, constata Juanpere, que afegeix que en aquesta primera etapa de l’equipament “només caldran uns quants plafons i unes vitrines”. Juanpere està en converses amb l’Ajuntament per intentar tirar endavant el projecte.


La intenció del promotor d’aquest nou espai és obrir portes al juny o a tot estirar per festa major.  Per tenir més finançament, Juanpere ha iniciat una campanya de mecenatge a través de la plataforma de finançament col·lectiu totSuma (totsuma.cat) on demana uns 8.000 euros. Anteriorment, ja es van fer dues campanyes (Faci la primera jugada i Vols apadrinar un joc pel Museu) per captar diners per comprar 123 jocs en què es van recollir 9.584€. 


Ara, amb la nova campanya, que es tancarà d’aquí més o menys un mes, es planteja recollir jocs únics i que els patrocinadors siguin reconeguts a un lloc prominent del Museu i a la futura web del centre. Els diners que es recaptin serviran  per imprimir els plafons i encarregar al fuster les vitrines i prestatgeries i per dur a terme el gran Mapamundi on hi haurà tots els jocs amb els seus països corresponents.

 

TOTS ELS LLIBRES DE TARTAKOWER
Des del Club d’Escacs Castellar del Vallès creat l’any 1945, ja fa temps que han anat guardant llibres, jocs i moltes idees, i ara ha arribat el moment de donar-hi forma de museu. Aquest “ha de ser un espai didàctic, on s’expliqui tota la història dels escacs fins els nostres dies, per divulgar el món de les seixanta-quatre caselles”, apunta Juanpere. S’explicarà el món dels escacs a través de 40 plafons i hi haurà 12 vitrines per ensenyar els jocs dels dels seus inicis. 


Quant a jocs, “no es podran veure jocs que valen milers d’euros, però sí que es podran veure uns jocs que no es podran veure en cap altre museu del món”. Per exemple, es podran veure reproduccions mil·lenàries com el joc de Leonardo da Vinci i Lucca Pacioli, els jocs del llibre de Thomas Hyde i d’HO Robinson, jocs de l’imperi  mogol, el joc de Zatrikion, d’Afrasiab (Samarcanda), peces d’Eggenolff i de l’ètnia Ashanti, el joc d’escacs de l’Illa de Lewis, el joc d’escacs del missatger (Ströbek), el joc d’escacs en homenatge de Jacme de Cessulis, el joc d’escacs d’Howard Staunton, el joc Català, les peces del joc dedicat a William Caxton o el joc d’escacs de la col·legiata de Sant Pere d’Àger.


Sens dubte, la perla del nou museu  serà l’espai dedicat a Savielly Grigorievich Tartakower, un jugador d’escacs polonès i francès, Gran Mestre des de 1950,i un dels millors escaquistes del món de la seva època, que va crear l’Obertura Catalana. El Museu Nacional d’Escacs ha pogut reunir els 45 llibres entre poesia i teoria que va escriure Tartakower. A més, ha aplegat els llibres que s’han fet al voltant dels seus llibres, llibres de l’Obertura Catalana, biografies i alguns exemplars dels torneigs en què va participar Tartakower. Tot plegat fa que “tinguem el primer museu dedicar a Tartakower al món amb alguns llibres que tenen més de 100 anys”. L’espai dedicat al creador de l’Obertura Catalana tindrà un tractament especial dins del Museu.


L’equipament també compta amb la donació de la col·lecció d’una seixantena de jocs que va fer la família del constructor granollerí Pere Guàrdia Corominas, que juntament amb la seva dona Josefa Punti Bigas, va arribar a acumular al voltant de 85 jocs d’escacs al llarg de diferents viatges arreu del món. 


Tot i que la pandèmia no ha facilitat encara disposar del material, el Museu Nacional d’Escacs es proveirà també de les 1.000 unitats, entre llibres i revistes, de la biblioteca del vitorià Benito López Esnaola, que han cedit els seus familiars. López Esnaola va ser jugador, àrbitre i jugador de partides per correspondència a més d’autor d’una quinzena de llibres. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris