0819_1440x961
El capità Víctor León llegeix el manifest abans de començar el partit. Quim Pascual
16/02/2020 Esports
Reivindicació amb derrota (2-3)

La UE Castellar i l’Ajuntament es posicionen en contra de la discriminació LGTBI en el futbol

Albert San Andrés

Jornada agre-dolça al Joan Cortiella després de la derrota per 2-3 enfront de la Juventud 25 de Septiembre en un partit marcat per la reivindicació inicial per a commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia al Futbol, on club i Ajuntament van posicionar-se en contra d’una lacra encara molt activa en l’esport.

 

La commemoració del Dia Internacional contra l’Homofòbia al Futbol se celebra cada 19 de febrer, una data escollida per ser la del naixement de Justin Fashanu, un dels símbols de la lluita del col·lectiu LGTBI+.

 

Jugador professional de futbol, aquest anglès d’ascendència nigeriana va iniciar la seva etapa professional al Norwich City, on va romandre tres temporades abans que el llavors prestigiós Nottingham Forest de Brian Clough -campió d’Europa les temporades 78-79 i 79-80- pagués un milió de lliures per ell, sent la primera vegada a la història en fer-ho per a un jugador negre. Als Tricky Trees va començar a tenir problemes d’adaptació al joc i les seves sortides nocturnes el van enfrontar a Clough, que fins i tot el va arribar a apartar de l’equip en assabentar-se que era gay.

 

Southampton, Notts Country, Brighton & Hove Albion, Manchester City o West Ham van ser alguns dels equips per on va passar abans de declarar-se obertament homosexual en una entrevista al tabloide The Sun, on el 22 d’octubre del 1990 va titular «£1m Football Star: I am gay» (“Estrella d’un milió de lliures: sóc gay”), on va afirmar haver tingut una relació amb un membre conservador del parlament, desmentides posteriorment pel mateix jugador en un altre entrevista al magazín Gay Times.

 

D’ençà aquesta confessió, la carrera esportiva de Fashanu va caure en picat, passant a jugar en equips de segona fila d’Anglaterra, Escòcia o Suècia, abans de tornar als Estats Units, Austràlia o Nova Zelanda.

 

Una falsa acusació d’agressió sexual -el cas va ser abandonat per falta de proves- per part d’un jove de 17 anys dels EUA va fer retornar al jugador a Anglaterra on un mes després, el 3 de maig del 1998, es suïcidava per no poder aguantar la pressió i -segons citen alguns mitjans- per una depressió.

 

Justin Fashanu a principi dels 80 en la Premier League.

Justin Fashanu a principi dels 80 en la Premier League. || Cedida

 

El seu cas va ser agafat posteriorment com a un exemple, ja que no va ser fins 10 anys després de la seva mort que un altre jugador va declarar-se obertament homosexual: el francès Olivier Rouyer, tot i que ho va fer el 2008, 18 anys després d’haver-se retirat del futbol en actiu.

 

Aquesta lacra social, encara avui dia és present en vestuaris i grades dels estadis de futbol, motiu pel qual el club blanc-i-vermell i l’Ajuntament de la vila van voler sumar-se a la campanya per a denunciar aquests abusos.

 

10 minuts abans del començament del partit, l’alcalde Ignasi Jiménez, el regidor d’esports Nakor Bueno i el de polítiques LGTBIQ+ Dani Pérez, van representar al consistori en la lectura del manifest, on el capità del primer equip de la UE Castellar va llegir l’adhesió del club a aquesta iniciativa, recolzat pel president Joan Homet i el directiu Miki Vilanova. León va remarcar en el discurs que “el món del futbol necessita canviar”, explicant que “les persones amb orientacions, identitats i expressions no normatives que juguen al futbol, no són lliures d’expressar-se, i els més castigats han estat, i encara ho són, els homes i nens del col·lectiu LGTBI. Els homes i infants que formen part del món del futbol, han de viure i sentir dins d’una masculinitat hegemònica que perpetua el patriarcat. El no viure dins la norma té com a conseqüència, comportaments masclistes, homòfobs, transfòbics i bifòbics. Jornada rere jornada s’escolten insults i es veuen comportaments que marquen estereotips de gènere concrets, que deixen fora a totes les persones que no viuen sota el paraigua heteronormatiu”. Els actes es van tancar amb una foto els jugadors castellarencs que van posar amb la bandera multicolor.

 

El regidor d'esports de Castellar, Nakor Bueno, durant l'acte al Joan Cortiella.

El regidor d'esports de Castellar, Nakor Bueno, durant l'acte al Joan Cortiella. || Q. Pascual

 

En el pla esportiu, inicialment va semblar que la jornada es tancaria amb una nova victòria, després d’haver caigut en l’última jornada enfront del Badia (2-0). El Castellar, amb quatre jugadors importants fora de combat -Estrada, Carmona, Jairo i Rodri- i amb Álex Moreno sancionat, resolia en només 14 minuts amb dos espectaculars gols de David López i Toni Murillo. El col·legiat però no veia un clar penal al 35, on després de caure López juntament amb un defensa sobre la línia de fons, aquest allunyava la pilota amb la mà.

 

Amb 2-0 i el partit aparentment resolt, es va iniciar la segona part, on el Castellar va sortir més lent que en la primera, tot i seguir manant en el joc i portant el pes del partit. Els blanc-i-vermells van fallar diverses ocasions clares, mentre que el ‘Veinti’ va aprofitar el primer xut entre els tres pals al 60 per a retallar diferencies: una falta en la dreta era penjada pel remat de cap de Rubén Díaz.

 

Dos minuts després va arribar la segona gran polèmica del partit. Carlos Saavedra dins de l’àrea enviava una pilota rasa que refusava Rodrigo Pérez, que era rematada per Toni Murillo entrant des de la dreta -i sense cap intervenció en el remat anterior- afusellant la xarxa del carrer Jaume I. El gol era anul·lat per un incomprensible fora de joc, ja que cap dels dos castellarencs estava en situació antireglamentària.

Aitor Granados va enviar una pilota a la creueta en un xut de falta al 74 i el posterior refús era enviat fora per Saavedra. Cap indicador feia patir a ningú al Cortiella, però al 78, una discutible falta a l’esquerra de l’àrea local, feia viure un déjà vu a la grada amb un gol idèntic al primer dels de Rubí, que fixaven el 2-2.

 

David López va ser un dels grans protagonistes del partit, a més de tornar a anotar després d'un calvari de lesions.

David López va ser un dels grans protagonistes del partit, a més de tornar a anotar després d'un calvari de lesions. || A. San Andrés

 

Però encara havia de ser pitjor a dos del final. Jose Javier Calvo rebia una pilota en fora de joc després de regatejar a l’últim defensa castellarenc i aconseguir el 2-3 definitiu. Aquesta és la segona derrota consecutiva de la UE Castellar en lliga, un fet que no es veia des de la temporada passada.

 

“Hem perdut sis punts en dues setmanes. La setmana passada podia ser més previsible que aquesta, ja que amb 2-0 al descans mai hauríem d’haver perdut els tres punts, però al futbol existeixen els accidents, que haurem de recuperar” va explicar el tècnic Juan Antonio Roldán. “Independentment de les absències, l’equip ha estat molt competitiu, però hem tingut moltes ocasions que no hem sentenciat. Toca seguir i millorar els errors”.

 

Ara, la lliga s’atura per la celebració del carnestoltes, una setmana que li vindrà bé a l’equip: “La jornada de descans ens anirà bé per a recuperar jugadors i fer-ho mentalment abans de visitar La Planada” sentència el tècnic.

 

En la taula, el Badia aconsegueix la segona posició després de superar al Castellbisbal per 2-4, retallant la diferència amb el Castellar a només set punts, mentre que l’Olímpic Can Fatjó segueix en caiguda lliure després d’empatar a casa amb el Juan XXIII (3-3) i ja suma set jornades sense guanyar, caient a la quarta plaça, ja que la victòria del Can Rull enfront del Llano (4-2) deixa els sabadellencs a vuit del líder.

Comparteix
M'agrada
Comentaris