00   Esports_1440x961
El pavelló Dani Pedrosa buit, en l'únic partit oficial disputat per l'HC Castellar aquesta temporada. Albert San Andrés
28/10/2020 Esports
Estocada mortal a l’esport, que demana ajudes urgents

Les federacions catalanes en peu de guerra pel restabliment de les jornades de cap de setmana

Albert San Andrés

“L’impacte del coronavirus en el sector esportiu ha estat demolidor”. Així comença la introducció del pla de rescat per a la recuperació del món esportiu, un sector que tot i ser un servei essencial, poques vegades ha tingut un suport econòmic important per part de les diferents administracions.


Després de la nova aturada i la incertesa de la represa, inicialment prevista per a quinze dies i que probablement s’allargarà, el sector esportiu reclama mesures urgents i a través de la Comissió d’Esports de Foment del Treball, s’ha presentat un Pla de rescat per l’esport català. Unes mesures per un sector que “està tocat de mort”, com ha advertit Gerard Esteva, president d’aquesta comissió i de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC).


Segons dades d’aquesta entitat, durant el confinament, set de cada deu treballadors relacionats amb l’activitat esportiva s’han vist afectats per un ERTO: “en el seu conjunt, el sector deixarà d’aportar gairebé 1.000 milions d’euros directes al VAB català; i tres de cada 10 treballadors perdran la feina. Representem el 2,1% del PIB català. Ocupem més de 80 mil treballadors i treballadores, tenim més de 40 mil voluntaris i som una porta d’entrada important al món laboral per als joves”. En paraules d’Anna Pruna, presidenta de l’INDESCAT, afirma que “estem a punt de perdre tot aquest llegat”.


Esteva també va explicar les mesures que sol·licita el sector. “Exigim la tornada de la competició esportiva, que s’elevi l’aforament de les instal·lacions esportives del 50 al 70% i que es permeti allargar els entrenaments fins a les 22 h en el present toc de queda”. Pel que fa a la fiscalitat, el president ha reclamat un “IVA superreduït del 4% sobre els serveis esportius, així com la supressió en inversions en equipaments esportius i la deducció en l’IRPF de les quotes d’instal·lacions esportives i de les llicències”. Esteva ha estat molt contundent amb la realitat d’un sector “tocat de mort que necessita urgentment ajuts directes per a la liquiditat de les seves entitats”.


Segons aquestes mateixes dades “l’esport català som 70 federacions esportives, 12.500 clubs, 700.000 persones federades, 8.000 empreses esportives i un teixit associatiu de 3 milions de socis en el conjunt del país. També ho són els centres de fitness, amb 500.000 usuaris a casa nostra”.


Pel que fa a l’àmbit castellarenc, el Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Castellar, Nakor Bueno, explica que “no tenim coneixement de cap risc imminent per motius econòmics als clubs de la vila”, tot i que reconeix que de seguir així la situació “alguns es poden veure afectats” com passarà en la majoria d’entitats i clubs d’arreu.


“Totes les ajudes econòmiques que arribin per l’esport seran poques. Són absolutament necessàries, però el més important és no molestar políticament a aquest sector” explica Bueno, en referència a les últimes decisions de suspendre unes activitats esportives ja adaptades al protocol establert. El regidor afegeix que “s’han fet molts esforços per a controlar a la perfecció els protocols i ara el que no es pot fer és posar bastons a les rodes d’un sector molt controlat i que s’està veient molt afectat per la pandèmia”.


En el moment de la publicació d'aquest article, encara no hi ha una decisió ferma sobre quina serà la mesura definitiva de la pràctica d’esport amateur, ja que ni tan sols les federacions saben si podran competir aquest cap de setmana.
La catalana de futbol, bàsquet i d’hoquei han reclamat de manera oficial en diferents comunicats, el retorn de les competicions afectades, mentre que la d’atletisme encara no s’han pronunciat al respecte.

Comparteix
M'agrada
Comentaris