El Joan Orengo a una baixada de 'trastos'._617x412
El Joan Orengo a una baixada de 'trastos' - CEDIDA
Roc Orengo amb el seu 'trike' de derrapatge - CEDIDA
15/12/2016 Esports
Els Orengo, dominadors en inèrcia
Els germans Roc i Joan dominen el campionat de Catalunya de 'Gravity Racing' en tres i quatre rodes
Albert San Andrés
Conegudes popularment com a curses de trastos, la categoria d'inèrcia és una de les competicions més desconegudes del panorama nacional. És en aquest món on els germans Orengo es mouen i on aquest any han aconseguit fites remarcables en la competició. El Joan, aconseguia el subcampionat de Catalunya en la categoria de quatre rodes, mentre que el seu germà petit, el Roc, es proclamava campió a 'drift trike'.
A imatge dels esports de motor, en inèrcia, l'equilibri entre pes i l'aerodinàmica és vital per tal d'aconseguir millorar els temps de cara a aconseguir la victòria final en una cursa. Aquesta competició consisteix a ser el més ràpid en un circuit amb pendent -sovint carrers virats i amb fortes baixades- amb un vehicle de fabricació artesanal. Es fan tres baixades, una de prova i dos en cursa i compta el millor temps per la classificació final.

Aquest és un dels hobbies del Joan Orengo (18 anys), un estudiant castellarenc d'enginyeria naval va proposar-se abans de la temporada 2016. Amb experiència en la competició en la cursa de 'trastos' de Castellar, el pilot va fabricar un monoplaça per competir a la categoria i amb el que va participar en diverses curses. Amb la temporada ja començada, el Joan va encabir el projecte en el treball de recerca de batxillerat, on juntament amb l'Eduard Quiroga van millorar les prestacions del cotxe per ser més competitius.

Paral·lelament, el seu germà petit, el Roc de 16 anys, es construïa un 'drift-trike'. Aquest tricicle es dissenya amb la intenció de poder derrapar. En aquest cas, l'objectiu no és anar més ràpid, sinó aconseguir ser el millor derrapant, sumant més punts que la resta de competidors, amb un millor estil de conducció. Aquest esport, molt de moda als Estats Units, creix en el nombre d'adeptes a pas de gegant i promet ser un dels esports de moda entre els amants de l'extrem.

La temporada constava de vuit proves (Ripoll, Polinyà, La Riba, Ripollet, Castellfollit del Boix, Martorelles, Castellar del Vallès i Vallirana), on els dos germans van poder arribar al final de temporada de la millor manera possible: el Roc com a guanyador en derrapatge i el Joan en segona posició de la màxima categoria.

Sorgits de la 'pedrera castellarenca' d'andròmines, on juntament amb el Pol Pujol, monopolitzen les victòries als últims anys de la cursa local, tot i que en l'última edició va ser un pilot de fora el guanyador, els dos pilots arribaven a ser punters gràcies a la seva habilitat en la construcció i pilotatge d'aquests carretons equipats amb mesures de seguretat semblants als cotxes de competició.

Els germans Orengo van atrevir-se fins i tot a fer una incursió al campionat basc de l'especialitat, un dels més punters de l'estat espanyol i on s'arriben a superar els 100 km/h. Allà, les curses són en carretera, afavorint la velocitat -a Catalunya difícilment se superen els 60 km/h- i evitant els traçats tècnics de dins dels pobles. El Joan acabava a l'onzena posició final, mostrant-se competitiu tot i l'abismal diferència amb la resta de competidors.

Amb l'ambició de poder superar-se, els dos germans ja preparen la pròxima temporada.
Comparteix
M'agrada
Comentaris