quinto_950x634
La Penya Blaugrana és una de les entitats que ha organitzat partides de quinto / G.P
02/01/2020 Cultura
El tradicional quinto guanya adeptes a Castellar

La Penya Blaugrana, els Capgirats i Vilabarrakes han organitzat partides aquestes festes nadalenques

“La primera pel quinto i per tothom ja ha sortit, i és...”, la cantarella amb la qual arrenquen les partides d’aquest tradicional joc fa molts anys que campa a la vila durant les festes nadalenques. Però aquest any, per primera vegada, hi ha hagut tres entitats que n’han organitzat partides: la Penya Blaugrana, Vilabarrakes i els Capgirats.

 

Aquests dies, les sales s’han omplert, sobretot el dia de Sant Esteve, per escoltar els lloros cantar números personalitzadament, per marcar amb les guixes -llegums crus- les caselles dels cartons i per compartir un moment amb família i amics. 

 

Penya Blaugrana

A finals dels anys 70, es va començar a jugar al quinto al local de la Penya Blaugrana. Després d’un temps en què la tradició es va aturar, fa una quinzena d’anys que l’entitat hi ha tornat. I, com sempre, ha tingut molt bona rebuda. “Hi ha moltes persones que repeteixen cada any, però també ha vingut gent que no havíem vist mai. L’ambient és molt familiar i el quinto ens ajuda a tenir una mica d’ingressos”, explica Antoni Falcó, president de la Penya Blaugrana.  S’han organitzat partides de quinto 5 dies diferents i encara s’hi podrà jugar el 6 de gener, a partir de les 19 h. 

 

Capgirats

Des del 2015, els castellers s’han sumat a la tradició, “i cada any hem anat a més, ja que ens estem donant a conèixer”, considera Xavi Almohalla, un dels organitzadors del quinto. Els Capgirats van oferir partides el 26 de desembre a  l’Espai Tolrà, on es van aplegar més de dues-centes persones. “Ha sigut espectacular la gent que ha vingut”, sintetitza Almohalla.

 

Vilabarrakes


Per primera vegada, Vilabarrakes ha organitzat partides de quinto, a l’ETC, sobretot dirigides als més joves de la vila. L’entitat va omplir sala el 26,  27 i 28 de desembre, amb un centenar de persones cada dia. “Pel que fa a la participació hi ha hagut molt bona resposta, i també pel que fa a la col·laboració de comerços: una norantena d’establiments ens han donat més d’un centenar de premis per donar als guanyadors”, explica Pep Martí, un dels organitzadors de l’entitat.

Comparteix
M'agrada
Comentaris