Llibres recomanats
Llibres recomanats
31/07/2019 Cultura
Sis recomanacions de lectures literàries per aquest estiu

L’escriptora castellarenca Natàlia Cerezo convida a llegir sis llibres refrescants

Natàlia Cerezo

Hi ha molts estius, tants com persones hi ha al món, però el que no es pot negar és que tots hem tingut un estiu d’aventures com a mínim una vegada a la vida, ja fos llançant-nos globus d’aigua a la plaça, viatjant pel món amb una motxilla amb una muda neta i un tub de pasta de dents o retornant al poble de la nostra infantesa molts, molts anys més tard. 
Per això aquest estiu us proposem una sèrie de lectures que tenen aquest punt en comú: són aventures grans o petites, íntimes o llunyanes, que us faran viatjar encara que aquests mesos no passeu de prendre el sol a la terrassa de casa o de fer el vermut al bar de baix.

 

‘El hombre ilustrado’, de Ray Bradbury (Booket)
Uns astronautes vaguen per l’espai esperant la mort després d’un accident del seu coet. Un grup d’homes busca la manera de tornar a casa mentre recorren Venus, un planeta on mai para de ploure. Una parella viatja en el temps per fugir d’un futur devastat per la guerra.
Possiblement uns dels millor llibres de contes que s’han escrit mai, El hombre ilustrado està escrit amb la delicadesa lírica típica de Bradbury i, com tota la bona ciència-ficció, cada història és un mirall que ens mostra com som,

 

Tota la col·lecció de Jan Plata, de Josep Lluís Badal (La Galera)
A Castellar, Badal és conegut com a professor i escriptor excepcional. Però, quants l’heu llegit? Atreviu-vos amb el Jan Plata: són sis llibres amb pirates bons i dolents, sirenes, el sabre de Serapió i un vaixell molt especial. Escrit com només ell sap, els llibres són com una jungla que espera a ser descoberta, una font inesgotable de referències a l’Odissea i de personatges que es quedaran amb vosaltres per sempre. Ah, i no poseu com a excusa que són “novel·les per a joves”. Tant hi fa a qui estigui dirigida: la literatura és literatura i en el Jan Plata hi trobareu a cabassos.

 

‘La conquista de los polos: Nansen, Amundsen y el Fram’, de Jesús Marchamalo (Nórdica)
Una edició preciosa per als aficionats a les aventures clàssiques, en aquest cas l’exploració dels pols. Acompanyat de moltes il·lustracions i de mapes, a La conquista de los polos s’hi explica de manera molt amena (i amb tota mena de detalls escabrosos) quines rutes es van seguir i quins perills van haver de sortejar els aventurers que es van atrevir a intentar arribar als pols.

 

‘Una temporada en Tinker Creek’, d’Annie Dillard (Errata Naturae)
No hi ha adjectius per definir Una temporada en Tinker Creek, se’ls ha quedat tots Annie Dillard per fer aquesta meravella, aquesta “cosa rara” que no trobareu enlloc més. Tècnicament un assaig (va guanyar el Pulitzer en aquesta categoria), Dillard hi fa una descripció meticulosíssima de la natura que envolta casa seva i aprofita per explicar-nos des de com posen els ous les femelles de pregadeus fins als colors de la muntanya al capvespre. Només som un grapat d’àtoms que viurà quatre dies i la mort ens sotja a cada racó, però Dillard aconsegueix que fins i tot això tingui una certa bellesa.

 

‘El llibre d’hores de Jacominus Gainsborough’, de Rébecca Dautremer (Baula)
Un àlbum il·lustrat preciós tant pel que fa a les il·lustracions com a la història, la vida d’un conillet. I com és la seva vida? Impossible superar com la presenten a l’editorial: “Les fulles seques del parc, la pluja, la marea baixa. Una tombarella, un comiat en una andana, un bon dia en un jardí ple de pedres. Un pícnic, unes curses i l’ombra fresca sota l’ametller.”  

 

‘Sóc vertical’, de Sylvia Plath (Proa)
Potser l’aventura més gran de totes sigui llegir la poesia de Plath per primera vegada. Intensa i única, aquest volum (en tapa dura!) és una reedició amb el bo i millor de la poeta, un centenar de poemes que va escriure durant els tres anys abans de la seva mort, un dels seus millors moments literaris i pitjors moments personals. A més, Sóc vertical té premi doble: és una edició bilingüe i la traducció és de la meravellosa Montserrat Abelló

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris