60ce0a3f 1be6 499b bb90 aaf92c11b8e7_1440x961
L’arqueòleg Jordi Roig va parlar del Sabadell des del segle XI fins al XVIII. ||  M. ANTÚNEZ
21/07/2022 Cultura
Sabadell, ciutat medieval emmurallada i terrissaire

L’arqueòleg Jordi Roig va oferir una conferència dimecres al Centre d’Estudis Castellar  - Arxiu d'Història

Redacció

Dimecres 20 va tenir lloc la xerrada del Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història inclosa als Vespres amb Història, titulada “Sabadello. La vila medieval de Sabadell del segle XI al XVIII: l’aportació de l’arqueologia urbana al seu coneixement històric”, a càrrec de l’arqueòleg Jordi Roig.

 

La xerrada va comptar amb més d’una trentena de persones, que van atendre i celebrar les explicacions de Roig, a més de les diapositives que va projectar de les excavacions fetes per Roig amb l’empresa Arragó.

 

Els resultats d’aquestes excavacions i aquestes recerques han aportat una valuosa informació per a l’estudi i el coneixement de la vila medieval i moderna. “Disposem d’una considerable superfície del nucli històric excavada en la seva totalitat, amb més d’una cinquantena d’intervencions realitzades”.

 

Tant l’arqueologia com les fonts textuals han constatat l’origen medieval de Sabadell com a vila de mercat al segle XI sense precedents anteriors.

 

Entre els segles XII i XIII s’anirà desenvolupant i creixent de forma concèntrica, fins a esdevenir una vila plenament estructurada i consolidada als segles XIV.

 

Com a curiositat, Roig va mostrar la troballa “d’una moneda d’or incrustada en un os d’ovella, que seria l’única que s’ha trobat fins ara a Sabadell”. La ceràmica utilitària, ja fos d’estil més humil o benestant, també ha estat important en les diverses excavacions fetes per Roig.

 

Entre els anys 1340-1370, aquesta vila de mercat coneguda com a ‘Sabadello’, quedarà cenyida per un perímetre de muralla i fossat defensiu perfectament delimitats, constituint una vila fortificada.

 

A mitjan segle XVI i durant tot el segle XVII, la vila experimenta una forta transformació i un canvi rellevant en la seva configuració i estructuració urbana. D’una banda, es detecta la progressiva desaparició i eliminació dels sistemes defensius de la vila fortificada, amb l’enderroc de trams de muralla. I de l’altra, es constata la instal·lació i proliferació de tallers i àrees artesanes en zones perifèriques del nucli emmurallat entre el segles XVI i XVIII. “Sabadell havia estat una vila terrissaire rellevant, comparable amb Quart i Argentona”, deia Roig.

 

Aquestes activitats artesanes aniran desapareixent progressivament entrat el segle XIX amb la industrialització i l’aparició dels primers vapors pels volts de 1840.

 

El Centre d'Estudis reprendrà les activitats per Festa Major, el dia 10 de setembre, amb una doble proposta. Amb la inauguració de l'exposició 'Relleus antropomorfs', d'Esteve Prat, i amb l'itinerari 'Vida i miracles de l'església de Sant Esteve ', amb Llorenç Genescà.

Comparteix
M'agrada
Comentaris